TZ Punat

Interpretacijski centar maslinarstva "Stari toš"

 

12.10.2021.

Krajolik otoka Krka i šire regije sazdan je od krških, topivih stijena koje nalikuju skulpturama. Obilaskom tematske staze „Tri križi“ imat ćete prilike saznati ponešto o fenomenu primorskog krša, ili barem uživati u pogledu na Puntarsku dragu. Maslina kao da voli takav krajolik, i to posebno u Puntu, mjestu koje od svih drugih naselja na otoku ima najsnažniju maslinarsku tradiciju, a maslinovo ulje nekoć je u Puntara bilo valuta kojom su kupovali poljoprivredne proizvode iz drugih dijelova otoka.

Nekada se maslinovo ulje proizvodilo uz pomoć mehaničke opreme koja je uključivala mlinske kamene kotače, toševe. Jedan takav stari toš danas je uređen kao Interpretacijski centar maslinarstva u kojem možete steći cjelokupan dojam o povijesti uzgoja, berbe i obrade maslina u Puntu.

Maslina je najotpornija biljka na planeti, stablo žilavog korijena koje preživljava najgore oluje, šumske požare, ali i temperature koje se spuštaju ispod nule. Čim se neugodna situacija koja je zatekla maslinovo stablo smiri, ono ponovno izbacuje nove grane koje će uskoro prolistati, procvjetati i dati plodove.

Tehnologija proizvodnje maslinovog ulja napredovala je proteklih desetljeća, ali stari toševi ipak nisu pali u zaborav. Jedan od njih odvest će vas na inspirativno putovanje kroz povijest Punta, na kojem ćete shvatiti da je uz težak rad na tradicijskoj proizvodnji dragocjenog ulja uvijek išla pjesma! Berba maslina i danas je za stanovnike Punta i otoka Krka društveni događaj kojem se vesele.

Za grupne obilaske molimo kontaktirajte Turistički ured na:
+385 (0) 51 854 860
info@tzpunat.hr

Jer, kako stara narodna poslovica kaže: “Maslina je kao majka, jer nesebično daje (plodove), čak I kada je godinama zapostavljena.”

 

 

 

DOBRODOŠLI u interpretacijski centar „Stari Toš“

 

Pred vama je jedinstvena prostorija  s potpuno očuvanom opremom za tradicijsku proizvodnju maslinovog ulja.

Nadamo se da će vam posjet biti ugodan i ispunjen zanimljivostima koje ćete otkriti o povijesti Puntarske kulture uzgoja i berbe maslina te proizvodnje maslinovog ulja.

„TOŠ VA GUVNICI“ , prostorija u kojoj se nalazite.

U domaćem dijalektu na otoku Krku „toš“ je naziv za mlinski kamen, kotač koji se koristi za mrvljenje maslina prilikom tradicijske proizvodnje ulja.

Arheolozi su takve toševe pronašli čak i na nalazištima iz rimskog doba. U samom Puntu do dvadesetog su stoljeća radili brojni toševi koji su opsluživali puntarske maslinare, a Toš na Guvnici u funkciji je bio sve do 50ih godina prošlog stoljeća.

Suvremena tehnologija omogućava bržu proizvodnju većih količina ulja, dok su stari toševi imali samo limitirani kapacitet jer je proces mrvljenja, polijevanja i tješenja maslina za svaku pridošlu vreću značio višesatni, težak fizički rad. Toševi su ipak bili mjesta zabave i veselja, s kojih se čula pjesma, a tu se odvijao i bogat društveni život.

ŠTO SE SVE NALAZI U PROSTORU OVOG STAROG TOŠA?

Pogledajte oko sebe i prepoznajte šest osnovnih elemenata tradicijske proizvodnje maslinovog ulja koji se nalaze u ovom prostoru.

1.vrata za dopremu maslina

2.mlin s pjatom i kolom

3.prostor za punjenje športi

     -vreća za zalijevanje vrućom vodom i tješenje maslina

4.ognjište

5.tijesak

6.lancerna

Otvorite šest ladica smještenih desno od ulaza i saznajte čemu je točno služio svaki od elemenata i kako se koristio. Potom pogledajte film u kojem animacija dočarava proces.

Za početak, znajte, za Puntare je maslinovo ulje bio valuta.

Govorilo se da je posjedovanje maslinovog ulja ravno posjedovanju zlata.

Od svih naselja na otoku Krku, Punat je stoljećima imao najviše maslina, pa je tako „tekuće zlato“ bilo najveće bogatstvo mještana. Koristilo se kao sredstvo razmjene sa stanovnicima drugih mjesta na otoku koji su na raspolaganju imali meso, jaja, povrće ili druge poljoprivredne proizvode.

Takva je bila tradicionalna ekonomija na otoku, u kojoj je novac Puntara bio maslinovo ulje.

 

KAKAV SI TI MASLINAR?

Za kraj zaigrajte igru. Virtualno stablo maslina na malom ekranu čeka da ga oberete! Nakon što istekne vrijeme za pobiranje, brzo ćete dobiti izračun koliko ste maslinovog ulja proizveli. Ova će vam igra pomoći da shvatite koliko je maslina maslina potrebno za proizvodnju jedne litre, deset litara, sto litara ulja. Ova je igra potpuno prilagođena i pristupačna za naše najmlađe posjetitelje.