TZ Punat

Autohtona jela

Recept za šurlice

Šurlice su omiljeno bodulsko jelo. Svako mjesto na otoku Krku ima svoj način priprave šurlica, a razlike su u tehnici izrade i gotovo su neznatne. Velika je razlika između domaćih šurlica i onih koje se mogu kupiti u trgovini. 

Sastojci:
za 10 osoba:
1 kg brašna
0,5 l vode
1 cijelo jaje
1 žumanjak
sol
1 žlica maslinovog ulja
ribani sir

Opis:
Umijesimo čvrsto tijesto od brašna, vruće vode, jaja, soli i dodatka maslinova ulja. Pustimo tijesto da odstoji 1-2 sata. Na pobrašnjenoj površini oblikujemo komade tijesta u valjke, režemo ih na komadiće 1-2 dkg, omatamo oko pobrašnjenog štapića ili deblje igle za pletenje i rukama oblikujemo primitivne šuplje makarone dužine 8-10 cm. Pustimo da odstoje nekoliko sati te ih kuhamo u većoj količini vruće posoljene vode. Kad su kuhane, procijedimo i tople poslužujemo s goveđim, telećim ili ovčjim gulašom, ali izvrsno se slažu i s ostalim umacima. 
Po želji šurlice možete posuti domaćim ovčjim sirom.