TZ Punat

Samostalna izložba Obzorja Kvarnera - ISTOG DUŠKO ŽORŽ

Samostalna izložba Istoga Duška Žorža - Obzorja Kvarnera

Galerija Toš od 19.05. do 08.06. 2022.

Istog Duško Žorž je umjetnik, fotograf koji svijet promatra izabranim fokusom svojeg karaktera.

U prizorima grada i okoline on pronalazi neobične, zanimljive i vizualno snažne motive. U trenutku uočava i sprema realnost, čineći je posebnom. Uvijek je to suglasje svjetlosti i kompozicije; nisu to egzotični i velebni prizori, niti perspektive koje nam oduzimaju dah. Autor nas svojim odabirom kadra usmjerava, pronalazeći ljepotu u svakodnevnim, ali ne zato manje posebnim i uzbudljivim senzacijama prirode i detaljima urbanih tema. Naviknuti na ambijente i ugođaje realnosti kojima smo izloženi uvijek iznova zaboravimo ih promatrati, odustanemo od njihove vizualnosti i često prolazimo slijepi za njihove posebnosti i draži. Upravo iz tog razloga fotografije Istoga Žorža pobuđuju u nama divljenje, iznenađenje i toplinu ponovnog susreta i prepoznavanja, jer on zna uhvatiti zraku sunca u uspavanom gradu, tamnu sijenu oblaka, odraze i pokret. Njegov opus je raznolik, no uvijek svojstven i prepoznatljiv, u rasponu od portreta, ženskih aktova do veduta krajolika i olujna neba.

Za izložbu u Galeriji Toš odabrali smo impresije Kvarnera, Rijeke i gradića čije bilo i energiju umjetnik živi i osjeća. On oslikava kraj koji mu je poznat do najsitnijeg oblika kamena, obrisa kuća i nestalnih formi izmjena kroz vrijeme. Realnost fotografija nas privlači, a ipak tek dubljim poimanjem shvaćamo da nam autor ne prenosi samo njezine podatke, već da je prikazana stvarnost slobodna, neograničeno nošena nestvarnim i poetskim odnosima elemenata boja, neuhvatljivim frekvencijama svjetlosti i istaknutim kadrom po mjeri njega samoga. Krajolik se transformira, mijenja i pomiče, ponekad stabilan i čvrst da bi prikazao strukturu i gradnju ulica, kamenih zidova, arhitekture, a ponekad rastočen pod bojama i težinom neba. Poput priče slike opisuju ozračje, stvaraju atmosferu unutar koje prostor diše i zrači puneći naša osjetila zanosom i mirnoćom. Poletnost i brzina zapisa bez puno namještanja i ugađanja odaju bogato iskustvo, istančano oko koje u djeliću sekunde reagira i stvara čaroliju. Vrlo često unutar prizora se pojavljuje čovjek, najčešće figura žene koja pozira umjetniku upotpunjujući i obogaćujući doživljaj. Dio je to stvarnosti, sadašnjeg trenutka vedrine i izbora.

Sažimajući znanje i rad Istog Duško Žorž uvijek ostaje otvoren za novine, za rast, promjenu tehnologije i viđenja te mu se izraz mijenja kroz vrijeme, kroz godine aktivnog stvaranja. Spajajući suvremenost sa iskustvom, njegove fotografije obogaćene su stalnim promjenama odnosima i značenjem, dojmljive i slojevite na svim razinama osjetilnog i duhovnog, materijalnog, predmetnog iskustva. Svojim umjetničkim ostvarenjima on proširuje naše horizonte i mi osjećamo zanos života uživajući u ljepoti koja nas okružuje.

ISTOG ŽORŽ – DUŠKO

Rođen je 27.09.1947. u Rijeci Završio školu za fotografe u Rijeci i uz oca Bogomira usavršavao zanat u obiteljskom foto studiju ''Foto Belveder'' u Rijeci. Već 1962.god izlaže u Zagrebu kao član foto kluba ''Color'' svoju prvu fotografiju.

Uz rad u foto studiju aktivno izlaže na izložbama umjetničke fotografije te do 2019.god izlaže na 400 skupnih i 40 samostalnih izložbi. 1990.god postaje član hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka i aktivno izlaže na izložbama i to osim fotografije radove grafike, kiparstva, slikarstva i multimedije.

Dobitnik je više nagrada, diploma i pohvala. Za aktivan rad u foto klubu i edukaciji fotografije dobitnik je brončane, srebrne i zlatne plakete Zajednice tehničke kulture. Fotografije su mu objavljene u mnogim stručnim publikacijama, knjigama, katalozima i prospektima.

Uz fotografiju aktivno se bavi snimanjem dokumentarnih filmova. 5 godina surađuje kao snimatelj na HTV-u, a 9 godina predaje fotografiju kao učitelj praktične nastave na prirodoslovno-grafičkoj školi u Rijeci. Stalni je suradnik u muzejima i drugim kulturnim ustanovama u Rijeci.

Izložba ostaje otvorena do 08.06.2022.

Radno vrijeme galerije: 

ponedjeljak - nedjelja  18-21 h