TZ Punat

Samostalna izložba Ji Suk Baek/Jessy Baek

Galerija Toš Punat
Turistička zajednica Općine Punat

Otvorenje izložbe - petak 3.8.2012. u 20,30
Izložba je otvorena do 30.8.2012.
Radno vrijeme od utorka od subote od 9.00 - 12.00 i 18.00 do 22. sata, nedjeljom od 9-13 sati. Ponedjeljkom zatvoreno.
Ulaz slobodan

Voda, 2012., kombinirana tehnika, 100 x70 cm

Ji Suk Baek (Jessy Baek) rođena je 1966. u Južnoj Koreji. Diplomirala je na Likovnoj akademiji u Seulu 1989., a te iste godine izlagala je na izložbi Najtalentiraniji mladi umjetnici u Koreji. Sudjelovala je na više skupnih i samostalnih izložbi na kojima je ostvarila zapažene rezultate.
U zadnjih 10 godina u Zagrebu podučavala je brojnu talentiranu djecu u: Američkoj internacionalnoj školi, Francuskoj školi, Njemačkoj internacionalnoj školi kao i u svojem atelieru.
Članica je HDLU-a (Hrvatskog društva likovnih umjetnika) i LIKUM-a (Zadruge likovnih umjetnika). Svoju obitelj osnovala je u Zagrebu 1995. gdje i sada živi i stvara.


Kontakt: 091 785 3301, 01 2301 224, www.jessybaek.com

Ji Suk Baek (Jessy Baek) korejska je umjetnica koja živi u Hrvatskoj već 17 godina. U svom likovnom izrazu ona spaja dvije sasvim suprotne kulture i izraze. Njezina likovna poetika stoga je vrlo osobita i kreativna, a predstavljene slike specifičnog su spektra u kojem se plohe i linije vješto spajaju u lirskoj atmosferi livada, jezera, mora ili mrtvih priroda. Ona osluškuje nepreglednost pogleda, širokih prostranstava, ali i sjaj vlati trave i razasutog cvijeća u polju. Njezin pogled zastaje tražeći neku karakterističnu, njoj privlačnu pojavnost, jednostavnu, ali i začuđujuće mirnu i svečanu. Ishod svakog takvog poticajnog susreta je svježe i neponovljivo djelo, a ispod naslaga boja, linija i poteza umjetnica je uspjela u sliku utkati svoje čuđenje i divljenje bogatstvu što ga nudi krajolik.
Koračajući kroz šarenilo livada, utrtom stazom između visokih golih stabala ili promatrajući put rijeke prema moru, samoću obale i izlomljene grane maslina ona osjeća puls prirode, promjenjivost i ritam prikazuje potencirajući tišinu i sklad. Širokog poteza i slikarskog tretiranja platna oblikuje stvarnost punu zanesenosti i nježnosti. Prizori dišu izbalansiranim ritmom satkanim od nježnih tonova, od prozirnosti atmosfere pune vlage i vjetra. U odabranim motivima slavi se priroda, njezina raskoš i ljepota, na njima se svjetlost igra valovima, prodire kroz grane, čista i
neuhvatljiva, prozračna i zanesena.
Svježina kolorizma na platnima zrači i dok otvorene zelene i plave boje govore o prostranstvu i dubini, žute i umirene crvene pričaju tihim jezikom radosti i osjećaja. Rukopis je autentičan, slobodan i kaligrafski, snažan i nesputan, suptilnom jednostavnošću daje svoj akcent: bazične crne na snježnoj podlozi, srebrno-plavetnog vodenog toka ili nemirnih linija trske na jezeru. Na njezinim platnima igraju se zrake svjetlosti, impresionistička smjelost i svježina obavijaju motive, u njima je uhvaćen treptaj popodnevnog sunca, mirisi jutra ili zagasitost večeri. Potezi prate
promjenjivi ritam dana i godišnjih doba, u zimskim prizorima oni su jednostavniji i čišći, a ljeti raskošniji punijih linija i boja. U slikama nema tajnovitosti, slutnji i nemira, sve je otvoreno našem pogledu navodeći nas da zastanemo trenutak i sagledamo prizor.
Zrelost impresionizma i punoća iskaza nastaje u susretu s iskonskim prostorom u kojem ništa ne ograničava slobodu stvaranja, vibraciju zraka, žubor vode ili šuštanje lišća, sneni ritam širi se u prostor. Svijet je doživljen kroz prizmu radosti i slavljenja života u kojem je svaki dan poseban, a svaki doživljaj vrijedan divljenja i pažnje. Tu jednostavnu i čistu misao pronalazimo u svakoj njezinoj slici, a prikazani krajolici Ji Suk Baek vode nas u svijet satkan od neuhvatljive svjetlosti koja je u dodiru sa vodom i zemljom razasula svu raskoš svojih boja.