TZ Punat

MISA POLNOĆKA NA KOŠLJUNU 2013.

25. - jubilarni Božićni koncert

Sudjeluju:
Olga, Karolina i Bojan Šober

uz pratnju na orguljama profesora

Filipa Faka

Misa Polnoćka slavi se na Košljunu od davnih davnina. Valjda još iz druge polovice 19. stoljeća, kad su se franjevci „doselili“ na Košljun. Božićne mise polnoćke su njihov „dar“vjernom narodu na hrvatskim prostorima, širom naše zemlje, duž naše obale, svugdje gdje su franjevci osnivali svoje samostane. Tako u Zadru, u Splitu, u Dubrovniku: sv. misa polnoćka nekada slavila se samo u franjevačkim crkvama. Tako se i misa Polnoćka za cijeli otok Krk slavila jedino na Košljunu.

Uobičajena je praksa širom naše zemlje da se neposredno prije ponoćke pjesmom, molitvom i scenskim prikazima pripremaju razni programi kao neposredna priprava i uvod u samo misno slavlje. Tako i franjevci na Košljunu već 25 godina, zajedno s općinom Punat i Turističkom zajednicom općine Punat, na Badnjak s početkom u 23 sata organiziraju program priprave pod nazivom „Božićni koncert na Košljunu.“

 

25. JUBILARNI BOŽIĆNI KONCERT

Košljun, 25. prosinca 2013.

Olga Šober, sopran
Karolina Šober, sopran
Bojan Šober, bariton
Fili Fak, orgulje

PROGRAM

V. Jelić:   Bone Jesu iz zbirke „Parnassia Militiae“   Olga i Bojan Šober
I. Peran:   Kako si lijepa   Olga Šober
I. Peran   Prolazak Gospodnji   Bojan Šober
F. Schubert:   Ave Maria   Karolina Šober
Lj. Kuntarić:   Uspavanka malom Isusu   Olga, Karolina i Bojan Šober
A. Adam:   Christmas song   Olga Šober
R. Blane:   Have Yourself A Merry Little Christmas   Karolina Šober
I. Berlin:   White Christmas   Bojan Šober
I. Zajc:   Offertorium pastorale   Olga, Karolina i Bojan Šober
         

OLGA ŠOBER
Nacionalna prvakinja opere Olga Šober diplomirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, dvogodišnju specijalizaciju za Lied i oratorij provela u Beču na Hochschule für Musik und daarstellende Kunst u Beču a magistrirala na Fakultetu muzičkih umjetnosti u Beogradu. Nastupa na svim opernim pozornicama i scenama i ljetnim festivalima u domovini kao i u mnogim gradovima bivše države a bilježi značajne nastupe i u inozemstvu: Italija, Austrija, Mađarska, Rusija, Njemačka, Gruzija, Litva, Norveška, Švicarska, Češka, Brazil, Japan, USA, Kanada, Australija, Taiwan… za koje je dobila značajna priznanja među kojima se ističu: Šaljapinova medalja sveruskog opernog festivala u Kazanju (Tatarska republika), Nagrada Grada Rijeke, Nagrada Milka Trnina, Nagrada Hrvatskog glumišta. Dobitnica je i najvećih društvenih priznanja: Orden Reda Danice hrvatske Predsjednika RH kao i Orden Reda Talijanske zvijezde Predsjednika Republike Italije.

BOJAN ŠOBER
Bojan Šober rođen je u Rijeci gdje je diplomirao engleski a pjevanje studira u Italiji na konzervatorijima u Trstu i Padovi. specijalizaciju završava u Teatro alla Scala iz Milana a magistrira na Visokoj školi za glazbenu umjetnost “Ino Mirković”. Tijekom karijere samostalnog umjetnika nastupa na svim opernim pozornicama bivše države te na brojnim ljetnim festivalima pjevajući glavne uloge svog baritonskog i bas-baritonskog faha. Od mnogobrojnih samostalnih nastupa u inozemstvu (Italija, Njemačka, Rusija, Ukrajina, Danska, Češka, Austrija, Japan, USA, Kanada, Australija, Norveška, Švicarska, Francuska, Španjolska...) posebice treba izdvojiti one u najprestižnijem kazalištu na svijetu - Teatro alla Scala iz Milana! Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja: Nagrada Grada Rijeke, Nagrada Milka Trnina, Nagrada Hrvatskog glumišta te odličja Reda Danice hrvatske Predsjednika RH i Orden Reda Talijanske zvijezde Predsjednika Republike Italije.

KAROLINA ŠOBER
Karolina Šober rođena je u Rijeci gdje je završila gimnaziju i Srednju glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova. Diplomirala je na 'Vernu a magistrant je na Studiju Kognitivnih znanosti Sveučilišta u Milanu.
Kao vrsna glazbenica dobila je niz priznanja na školskim glazbenim natjecanjima u Hrvatskoj a odnedavno nastupa na koncertima diljem Lijepe naše, Italije i Španjolske. Živi i radi u Španjolskoj gdje je pronašla svoj stil, iako izvorno operna pjevačica, u mjuziklu i popularnoj glazbi.


FILIP FAK
Filip Fak rođen je u Rijeci gdje je završio osnovno i srednje glazbeno obrazovanje. Diplomira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu a usavršava se na Schola Cantorum u Parizu gdje stječe Diplome de Concert. Nastupa kao solist, komorni i orkestralni muzičar u gotovo svim važnijim hrvatskim kulturnim centrima te u desetak europskih zemalja, SAD-u i Kini. Kao solist s orkestrom debitirao je 2001. godine uz orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci a od tada nastupa s najuglednijim hrvatskim orkestrima i ansamblima (Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebački solisti, Zagrebački kvartet, Orkestar Muzičke akademije u Zagrebu itd.)
MISA POLNOĆK NA KOŠLJUNU 2013.
25... JUBILARNI BOŽIČNI KONCERT

Tradicija slavljenja sv. mise polnoćke na Košljunu sačuvala se do današnjih dana. Koliko je to doista dugovječna tradicija najbolje svjedoče i širom Europe poznate „Košljunske Božićne jaslice“ iz davne 1651. godine, najstarije u Hrvatskoj i jedne od najstarijih u Europi, koje ćemo obnovljene doživjeti upravo ove polnoćke na Košljunu, na prezentaciji restauriranih jaslica, neposredno prije mise ponoćke.

"Prvi Božićni koncert na Košljunu održan je 1989. god. - pred 25 godina. Pjevao je tenor iz Rijeke, Zdenko Kranzelić uz orguljašku pratnju o.Ivana Perana. Događaj je uistinu bio jedinstven jer je to, koliko nam je poznato, prvi koncert koji je organizirala jedna organizacija koja nema crkveni predznak (Turističko društvo Punat). Dogodio se naime na Badnjak 1989.god. - dva dana prije onoga glasovitog prvog Božićnog koncerta u Ciboni iste godine, 26. prosinca, na Stipanju.

Kroz 25 godina pjevali su renomirani solisti, ansambli i klape i zborovi. O njima više u siječanjskom broju "Krčkoga vala."