TZ Punat

Međudržavni susret pjesnika "Tragom glagoljice"

Od 14. do 17. lipnja u Puntu će se  održati Međudržavni susret pjesnika "Tragom glagoljice"

Ca son Doma? Ca son ća?

Nakon više od 50 godina u Americi zapitao sam se i to: Ca son Doma? Ca son ća? Otputovali smo, napustili nešto što je nemoguće napustiti, našli se pred 25 godina u Astoriji, New Yorku pri Hrvatskoj katoličkoj misiji, nas nekoliko koji smo izdahnuli naše iseljeničke osjećaje i pretvorili ih u stihove na našem dragom hrvatskom jeziku i našim omiljenim narječjima koji nas vežu uz naše odrastanje, putovanja, i čežnjom za onim što smo ostavili iza nas. I tako jednog proljeća 2000. godine započeli smo s “Šestero putnika”, nas šest pjesnika s čime je “Hrvatska iseljenička lirika” dala prostora hrvatskim pjesnicima sa svih kontinenata da razgole svoja srca i svoje osjećaje pune ljubavi, boli i čežnje, u stihove. I svima nam je jedinstveno to da smo iseljenici, putnici, ali i da se prije ili kasnije počnemo pitati i to: Ca son Doma? Ca son ća?

Kao osnivač/suosnivač ove udruge, višegodišnji urednik prvih knjiga, “Hrvatske iseljeničke lirike”, ili sada “Hrvatske Izvandomovinske Lirike”, i pjesnik, ponosan sam i zahvalan svim prijateljima i onima koje osobno ni ne znam, koji su se odazvali od samog početka pa do danas da budu voditelji, urednici, recenzori, ilustratori knjiga i pjesničkih večeri i svim dragim pjesnicima čiji stihovi opisuju naše “Iseljeničke” osjećaje koji nas vežu istom niti, kao i svim onima koji su na bilo koji način pridonijeli na uspjeh ovog projekta.

Veliko hvala voditeljima “Hrvatske katoličke misije” iz Astorije koji su bili pokretači i pokrovitelji, i sve ove godine podržavali ove divne 25 godina pjesničke večeri.

 

Prof. dr. Mario Višković