TZ Punat

KRK FOOD STORY

Otok Krk poznat je po prelijepim vizurama, bogatoj povijesnoj ostavštini, netaknutoj prirodi, atraktivnoj  ponudi autohtonih specijaliteta i vina te brojnim mogućnostima za aktivan odmor.

Posljednjih godina s trendom porasta  zanimanja za aktivnim odmorom,  sve se više u ponudi destinacija nude programi  koji uključuju hodanje, planinarenje, trekking i vožnju biciklom.

Otok Krk premrežen  je  pješačkim i biciklističkim stazama ukupne dužine od preko 500 km. Uz promotivne materijale  -  zajedničke karte „hike“ i „bike“ staza, izrađene su i mobilne aplikacije  KRKhike i Krkbike koje omogućuju pretraživanje pješačkih i planinarskih staza  kao i GPS navigaciju na rutama.

Shodno potražnji i sve učestalijim upitima, uz navedeno, sve se više razvija i  ponuda električnih bicikli i to sustavom javnih bicikli  u odličnoj organizaciji komunalnog poduzeća Ponikve eko otok Krk .

Otok Krk razvija održiv i odgovoran turizam  s naglaskom na eko,  izuzetno važan u brendiranju otoka Krka kao  eko destinacije.

Osamdeset  električnih bicikli  na raspolaganju je  za korištenje na cijelom otoku, a stanice za iznajmljivanje bicikli  izgrađene su  u gradu Krku  i u svim krčkim općinama. Sustav za iznajmljivanje  e- bicikli  organiziran je tako da se e- bicikl može iznajmiti na jednoj lokaciji,  a vratiti na drugoj. Na taj način umrežene su sve općine i grad Krk u jednu cjelinu.

Uz  program Krk Bike  Story   i e- bicikle, u ponudi je  i gastro program Krk Food Story  s uključenim brojnim ugostiteljskim objektima do kojih se  jednostavno može doći   koristeći upravo e- bicikle .

I ove godine ugostitelji su se  potrudili te iz bogate ponude izdvajamo slijedeće:

Morski pršut; šurlice s kvarnerskim škampima; salata od bifteka i ovčjeg sira; pašteta od pršuta, lješnjaka i mladog sira; janjeće sarmice u vinovoj lozi; brodet od sipe; krakovi hobotnice na žaru; lumbul punjen šparogama; sladoled od vina žlahtine, a sve navedeno možete kušati  od 21.5.-20.6.2021. tijekom manifestacije Krk Food Story, u 30-ak restorana otoka Krka.

A da bi doživljaj bio potpun pobrinuo se i novi otočni projekt Eko otok Krk e-bicikle koje možete posuditi u jednom otočnom središtu, a vratiti u drugom. Ukoliko do restorana koji sudjeluju u Krk Food Story dođete na e-bicikli, zatražite od svojih domaćina vaučere koji vam omogućuju da se vrijeme provedeno u restoranima odbije od cijene najma iste.

Varijacije ovog prijedloga su brojne, na Krk Food Story-u možete provesti dane i dane u spoju aktivnosti, finih okusa i prekrasnih vizura.

Tijekom Krk Food Story, 30-ak restorana nudi preko 150 specijaliteta među kojima su i brojne delicije koje su gastronomima dovoljan razlog za dolazak na otok Krk.

Ljubitelje krčke janjetine, koja se hrani aromatičnim, vjetrom posoljenim samoniklim travama, u restoranima čekaju: pršut i kobasice od janjetine; janjeće sarmice u vinovoj lozi;  punjeni janjeći vrat; janjetina pod pekom i na ražnju; specijaliteti s janjećim iznutricama; janjetina kuhana s krčkim povrćem te brojne druge delicije od janjetine.

Krčki pršut je zaštićen oznakom zemljopisnog porijekla na razini EU. Sazrijeva na krčkoj buri, posoljen morskom soli sa začinskim biljem. Ako vas zanima kako se pršut proizvodi, i želite ga kupiti na njegovom izvorištu, posjetite Kuću krčkog pršuta u mjestu Vrh.

Društvo pršutu na pladnju često čini krčki ovčji sir. U proizvodnji OPG Magriž ovčji sir sazrijeva u orahovom lišću ili mu aromi doprinose aromatični krčki ružmarin, kadulja i smilje.

Pladnjevi s pršutom i sirom su uobičajeno predjelo u gotovo svim restoranima otoka Krka. I ovčja skuta spada među gastronomske adute otoka, s njom se rade umaci, pune palačinke te je sastavni dio tradicionalne lokalne slastice presnac – kolača od mladog ovčjeg sira.

Otok Krk je okružen morem, a delicije morskog porijekla su aduti gotovo svih otočnih restorana. Hobotnica se često priprema na salatu ili kao carpaccio, njezini krakovi se peku na žaru, a sušena se priprema na gulaš. Lignje se najčešće nude na žaru s krčkom blitvom i krumpirom ili pak punjene sa škampima ili pršutom. Ponuda riba je opsežna, male ribe poput srdele nude se marinirane, na žaru i na ražnjiću. Tunu možete probati kao tartar; pripremljenu kao odrezak na žaru ili zapečenu u sezamu. Školjke se najčešće pripremaju na buzaru. Kvarnerski škampi su delicija na koju su domaćini posebno ponosni, priprema ih se na žaru, na buzaru ili s domaćom tjesteninom, a može ih se naći i marinirane u soku od agruma, u ribljim juhama i kao sastavni dio umaka za lokalne tjestenine.

Tradicionalna domaća tjestenina su šurlice koje s iglama za pletenje pripremaju krčke domaćice. Možete ih pronaći u gotovo svim krčkim konobama, a servira ih se s brojnim varijantama ribljih i mesnih umaka.

Otok Krk je poznat i po svojim nagrađivanim maslinovim uljima te autohtonoj sorti grožđa žlahtina od koje se rade vina, kako za široku potrošnju, tako i za osvajanje međunarodnih nagrada za kvalitetu.

Lokacije na kojima se nude spomenute delicije, možete saznati otvaranjem linka Zajednički meni Krk Food Story.

Iz ponuda restorana po turističkim središtima, posebno izdvajamo:

U Njivicama, restoran RIVICA nudi niz atraktivnih delicija od plodova mora, a među njima su i sirove morske strasti (carpaccio od morskih plodova, riba, rakova i školjki), krem juha od škampa i hlapovi iz vlastitog akvarija.

U Pizzeria BUKALETA i  Restoran LOUNGE BAR VEYA , Njivice možete naručiti ražnjiće od srdela te niz salata, rižota i šurlica. U ponudi je i tradicionalni kolač - krčki presnac.

Restoran BOURBON GRILL, Njivice  ističe jela od odležanog mesa black angus goveda te tuna steak u umaku od naranče i meda.

U Omišlju, u restoranu MARIS nude tartar od tune, brodet od sipe s palentom i janjeći kotlet.

U Malinskoj, u konobi BRACERA preporučamo makarune sa sipom „na črno“, jela ispod peke te morske delicije iz vlastitog ulova.

U Konobi FERAL uz šurlice i makarune s gulašom i sipom, nude teleći ossobucco te riblji škartoc s povrćem.

MULINO , Malinska  ističe tartar od tune na posteljici od avokada te delicije s jadranskim lignjima i škampima.

Restoran NOŠTROMO, Malinska nudi juhu od mlade janjetine i janjetinu lešo; gospodsku juhu s ribama, školjkama i škampima; fritaju s lukom i slanim inćunima i palačinke sa skutom.

U restoranu PRIMORSKA KOLIBA nudi se skuta s jadranskim škampima i emulzijom od agruma, salata od morskih plodova s bobom; hobotnica s peštom od boba i  smokve u sansigotu s kremom od krčke skute.  

U KUĆI KRČKOG PRŠUTA ŽUŽIĆ možete kupiti krčke suhomesnate proizvode te uživati u pašteti od pršuta,  suhih smokava i oraha, kruhu s pršutom, maneštri s pršutom i proljetnim krčkim povrćem te šurlicama s krčkim pršutom, gljivama i domaćom salsom.

U konobi POD PREVOLT u Milohnićima u ponudi je juha od koprive, marinada od srdela, brudet od sušene hobotnice, janjetina na gulaš ili pod pekom te palačinke sa skutom i medom.

Konoba PUD BREST, Milohnići nudi pečenu janjetinu s prilogom; gulaš sa šurlicama; šurlice s dimljenim dagnjama, kozicama i šparogama; pileći žgvacet s makarunima; juhu od tikvica; brudet s palentom te palačinke sa skutom.

Konoba OPG MAGRIŽ, Kornić ponosi se ovčjim sirevima iz vlastite proizvodnje te jelima s janjećim iznutricama – dopričićem i jetricom.

U gradu Krku, Konoba ŠIME, Krk nudi proljetnu salata s jadranskim kozicama; šurlice sa škampima i blitvom; škampe na ražnjiću; jadranske lignje na padelu te ribarsku buzaru.

VOLSONIS, Krk ima u ponudi janjeći pršut; pršut od jelena; pršut i rebarca od crne svinje iz vlastite proizvodnje; kaštradinu; sarmice od domaće janjetine u listu vinove loze; crni rižoto od sipe; domaće raviole punjene janjetinom ili mesom crne svinje te niz drugih delicija.

U Puntu restoran MARINA uz niz delicija od namirnica lokalnih proizvođača i ribara nudi carpaccio od hobotnice; raviole sa skutom u umaku od šparoga; crne njoke od sipe s lososom i rajčicama te teleći carpaccio s naribanim ovčjim sirom i crnim tartufom.

Konoba SIDRO, Punat u ponudi ima salatu s biftekom i ovčjim sirom; grdobinu u vinu žlahtina s krumpirom; filet tune na žaru sa krčkim biljem; lignje punjene pršutom, rižom, lignjima i škampima; carpaccio od hobotnice; šurlice sa škampima i pršutom te brudet od sipe s palentom.

U RAGUSI, Punat  posebno se ponose steakovima goveda  black angus iz svog dry agera i BBQ rebarcima. 

Restoran BOCOON, Punat  nudi janjeću potkoljenicu; šurlice sa škampima; tuna steak i biftek Bocoon.

U Baški, u Heritage hotelu FORZA nude Heritage burger; "Škartoc" - file brancina s krumpirom i povrćem; pečene krakove hobotnice; janjeći kotlete i medaljone od svinjetine u umaku od kadulje.

U  Gostionica BAG, Baška u ponudi su juha od šparoga s ricotta sirom; bruschette s hobotnicom; šurlice sa šparogama, porilukom i škampima; krakovi hobotnice na žaru te janjeći kotleti s mladim povrćem.

U CICIBELI, Baška tris čine riblji mousse, koktel sa škampima i hobotnica na salatu, a iz bogate ponude izdvajamo dinju mariniranu u ginu s krčkim pršutom i sirom; domaće kozice u dijon senfu i whiskyju; domaće šurlice s kvarnerskim škampima i vongolama; tunu na žaru s blitvom i janjeće kotlete.

Konoba PLACA, Baška specijalizirana je za hladna jela s dimljenim i mariniranim namirnicama, pa se kod njih može naći morski pršut (hladno dimljena tuna na rukoli); proljetna plata s janjećom kobasicom i ovčjim sirom; dimljena tuna i dagnje, marinirane kozice, hobotnica i inćuni te salata s dimljenom skušom i mladim lukom.

Restoran MOŠUNA, Draga Bašćanska na svom ražnju vrti janjetinu i odojke, a nudi i bikove obraze, pečenu teletinu, juneća i svinjska rebra te pačja prsa u umaku od naranče i šljiva. Janjeća koljenica se kod njih peče na niskoj temperaturi 8 sati, a janjetina je s pašnjaka iznad restorana.

U Vrbniku, Konoba ŽLAHTINA-GOSPOJA, Vrbnik ima u ponudi šurlice i makarune s različitim umacima, pečenu vrbničku janjetinu, presnec i palačinke s orasima u šatou od žlahtine te domaći sladoled od vina žlahtine.

Konoba LUCE, Vrbnik nudi janjeću juhu, žgvacet sa šurlicama i janjeće pečenje; domaće raviole sa šparogama i skutom; salatu od hobotnice sa šparogama i feta sirom te krčki ovčji sir i slane inćune u maslinovom ulju.

Restoran VINOTEL GOSPOJA , Vrbnik nudi meni koji se sastoji od mariniranih  kvarnerskih škampi; punjenog janjećeg vrata na finoj palenti i čokoladnog kolača od crnog vina Gospoja na kremi od cimeta, sve popraćeno vinima Gospoja.

U Šilu, u Restoran NEPTUN ŠILO, Šilo nude makarune ili šurlice sa škampima ili goveđim gulašom, brudet od jadranske sipe s palentom te crni rižoto.

Restoran PORTIĆ, Šilo uz domaću foccaciu nudi krčki pršut i sir, lignje na žaru te zapečene palačinke s krčkom skutom.

Iz ponude Bistro MACAO, Šilo  ističemo: paštetu od škampi; carpaccio od mrkača; bruskete s rikulom i inćunima; tunu u sezamu; file orade u umaku od aromatiziranog putra i vrbničke žlahtine, teleći kare u umaku od škampi te presnac.    

Kreativna razigranost krasi kuhinju restorana SLAMNI, Klimno  pa tako nude: proljetni quiche sa skutom i ljubicama; juhu od heljde sa šparogama i njokićima; lumbul punjen bodulskim šparogama s divljim rižotom; proljetno-cvjetnu salatu "Slamni" te šarene kocke od skute.      

Krk Food Story se realizira u suradnji TZ otoka Krka, lokalnih TZ-a TZG Krka, TZO Omišalj, TZO Punat, TZO Baška, TZO Malinska - Dubašnica, TZO Vrbnik, TZO Dobrinj, ugostitelja, Gastronauta i Ponikve eko otok Krk.

Sva jela su u ponudi do 20. lipnja, a dio njih ostaje i trajno na menijima krčkih restorana.
 

Postanite dio Krk Food Story priče, nagradite svoje nepce i pružite svom tijelu aktivni gastro doživljaj, dobro došli na otok Krk!

Link na meni Krk Food Story.  

Link na Krkhike

Link na krkbike