TZ Punat

KRK BIKE STORY PROLJEĆE

Otok Krk savršena je oaza pozitivne energije, i to nadohvat ruke. Kako za one željne opuštanja tako i za ljubitelje aktivnog odmora. Najljepša otočna biciklistička priča, Krk Bike Story, i ove godine spaja aktivnost, prirodu i kulinarsku ponudu tijekom dva biciklistička vikenda. Upoznajte Zlatni otok na dva kotača, u proljeće i jesen. Po jedan vikend u travnju i listopadu rezervirajte za biciklističke priče koje će vas provesti najljepšim pejzažima otoka Krka, od mora sve do mjesečeve površine!
Nagradite se za naporan rad, istražite skriveno krčko blago, otkrijte bogatu povijest, osjećajte se poput krčkih knezova Frankopana i počastite svoje nepce tradicionalnim krčkim jelima i autohtonom vrbničkom žlahtinom. Biciklistička događanja na otoku Krku ispunit će sva vaša očekivanja!

 

Baška, Punat i Krk

Ovogodišnja proljetna biciklistička priča vodi vas u otkrivanje južnog dijela otoka Krka. Svoje će vam priče tako ispričati Baška, Punat i grad Krk. Prvog dana vikenda provest ćemo vas od jedinstvene Vele plaže u Baški do fascinantnog Mjesečevog platoa u carstvo suhozida i mrgara – nevjerojatne tradicionalne arhitekture otočnih pastira. Na tom će nas putu znatiželjno promatrati stada ovaca, a upoznat ćete se i s najstarijim stablom na otoku koje se veže uz hrvatskog kralja Krešimira. Na povratku u Bašku zastat ćemo kod crkve sv. Lucije u Jurandvoru te se upoznati s Bašćanskom pločom – jednim od najdragocjenijih hrvatskih spomenika. Imat ćete također priliku kušati domaći med, ljekoviti dar prirode s obronaka otoka Prvića, a na kraju vožnje očekuje vas i zasluženi ručak.
Sljedeći dan krećemo iz Punta, jednog od najvećih nautičkih središta u Hrvatskoj, te kroz brojne maslinike i putove zlatnih otočnih kapi stižemo u grad Krk. Uz bogatu antičku baštinu u gradu Krku, otkrit ćemo vam i tajne Frankopana, najmoćnije hrvatske srednjovjekovne obitelji. Nakon posjeta Frankopanskom kaštelu i Interpretacijskom centru maritimne baštine nastavljamo prema unutrašnjosti otoka gdje ćemo najprije zaviriti u kaštel Salatić, a potom se u Lakmartinu okrijepiti uz vrhunske sireve OPG-a Magriž. Prije nego stignemo do cilja u Puntu, zastat ćemo na vidikovcu Tri križa s kojeg se pruža predivan pogled na Puntarsku dragu i otočić Košljun. Prije zasluženog ručka razgledat ćemo izložbeni umjetnički postav u galeriji Toš i domaćim likerima nazdraviti sljedećem susretu na dva kotača.

Obje rute namijenjene su aktivnim brdskim biciklistima i rekreativcima koji mogu odvoziti oko 40 km s oko 700 m uspona.

 

subota, 15. travnja 2023.

START/CILJBaška/ ispred Heritage hotela Forza
(okupljanje sudionika od 9:00 h, start u 10:00 h)

Dužina: 38 km
Ukupni uspon: 750 m
Podloga: 65 % makadam / 35 % asfalt
Kategorija: MTB
Zahtjevnost: 3/5
Trajanje ture: 5 sati

TRASA: Baška – Mjesečev plato – panoramski put pod Hlamom – Misučajnica – Treskavac – Draga Bašćanska – uz Velu Riku – Zarok – Baška

 

nedjelja, 16. travnja 2023.

START/CILJ: Punat / Trg zahvalnosti
(okupljanje sudionika od 9:00 h, start u 10:00 h)

Dužina: 36 km
Ukupni uspon: 670 m
Podloga: 60 % makadam / 40 % asfalt
Kategorija: MTB
Zahtjevnost: 3/5
Trajanje ture: 4 – 5 sati

TRASA: Punat – Kornić – Krk – Kosić – Lakmartin – Kampelje – Misučajnica – Punat

 

Kotizacija:
2 dana = 30 eura
1 dan = 20 eura
Kotizacija uključuje: organizaciju ture, vođenje i pratnju licenciranih biciklističkih vodiča, ručak na kraju ture, okrepu, degustaciju autohtonih proizvoda, posjet kulturnim atrakcijama

Prijave: https://www.entrio.hr/event/krk-bike-story-proljece-13386

Rok za prijave: 12. travnja 2023.

Napomena: S obzirom na to da je riječ o turističko-rekreativnoj vođenoj turi, a ne o utrci, na pojedinim dijelovima rute vozit ćemo se prometnicama koje se neće zatvarati te će se na njima odvijati redovan promet. Ovim putem apeliramo na sudionike da se pridržavaju Zakona o sigurnosti prometa na cestama, da poštuju prometna pravila i da tijekom vožnje po asfaltnim prometnicama voze uz rub desne strane jedan iza drugoga.

Obavezna oprema: bicikl (MTB ili trekking), kaciga, rezervna zračnica

U slučaju lošeg vremena događaj se otkazuje ili se zakazuje novi datum. Uplaćena kotizacija važeća je za sudjelovanje u jesenskom terminu od 7. do 8. listopada ili drugom dogovorenom terminu.