TZ Punat

Koncert orkestra gitare

Međunarodna ljetna škola gitare otvara svoja vrata 20. godinu zaredom Iako je najvažniji motiv za pokretanje ove škole bio usavršavanje izvođačkog umijeća na gitari, inicijator dr. Miroslav Lončar i njegovi suradnici u proteklih 20 godina gradu Karlovcu dali su puno više od same glazbe.

Karlovačka glazbena publika već je upoznata s radom ovog svojevrsnog centra kompetencija u organizaciji Glazbene škole Karlovac. Međunarodna ljetna škola gitare okuplja glazbene pedagoge i izvođače gitariste širom svijeta s ciljem usavršavanja izvođačkog umijeća na gitari svih sudionika i promocije gitare kao solističkog i orkestralnog instrumenta. Učenicima i profesorima glazbenih škola to je dodatna edukacija u ljetnim mjesecima pa tako u opuštenijoj atmosferi podižu razinu svojih znanja i kompetencija. Bogatim edukativnim i koncertnim programom za polaznike educira se i publika o umjetničkom izričaju mladih glazbenika. Koncertima u Karlovcu i mjestima Karlovačke županije promovira se sviranje gitare i podiže razina kulturne i umjetničke ponude lokalne zajednice. Jača se i pripadnost hrvatskoj kulturi i razvija tolerancija sudionika prema drugim kulturama i tradicijama te usavršava sposobnost afirmativnoga izražavanja kroz glazbu. Osim u Ozlju, Ogulinu, Dugoj Resi posljednjih godina polaznici i voditelji škole svoj bi program predstavili i na moru.

Nakon Selca, ove godine Međunarodna ljetna škola odlazi na otok Krk, u općinu Punat, gdje je već uvrštena u kalendar njihove kulturne turističke ponude.

Ovogodišnje izdanje škole značajno je i po tome što organizatora, osim stalne suradnje s Gradom Karlovcem i Karlovačkom županijom, financijski podupire i Ministarstvo turizma RH. Projekt se sufinancira iz Javnog poziva "Promocija zanimanja i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2019." Naime, Glazbena škola Karlovac je osmislila projekt Multimedijalna e-razglednica kako bi promovirala suradnju umjetničkih sa strukovnim zanimanjima. Karlovački gitaristički projekt Međunarodna ljetna škola gitare izvrstan je proizvod kulturne kreativne industrije koji ima kapacitete za suradnju s drugim strukama.

Škole partneri na projektu su Mješovita industrijsko-obrtnička škola iz Karlovca te Obrtničko i industrijska graditeljska škola iz Zagreba. Jubilarni koncertni program Međunarodne ljetne škole gitare traje od 28. lipnja do 7. srpnja. Na dvanaest koncerata nastupit će više od 70 izvođača - Karlovački komorni orkestar Glazbene škole Karlovac, bivši učenici Glazbene škole Karlovac, nekadašnji polaznici MLJŠG, studenti muzičkih akademija, gitaristi svjetskog glasa, polaznici ovogodišnje škole, a posjetitelji će moći posjetiti i izložbu o 20 godina rada Međunarodne ljetne škole gitare u Karlovcu.

Više o 20. Međunarodnoj ljetnoj školi gitare potražite na www.glazbena-ka.hr