TZ Punat

Festival klasične glazbe "KLASIKA NA KOŠLJUNU" -07.08.2022.


.Festival klasične glazbe održava se u vremenu od 20.07.do 7.8.2022.

Nakon već tri održana koncerta predstoje nam: 

 *nedjelja, 7.8.2022. u 21 h 
nastupaju:
KATARINA KUTNAR, violina
KATARINA KRPAN, klavir

 Karte za koncert i prijevoz  po cijeni od  70,00 kn možete kupiti  u:

*Turističkoj zajednici Općine Punat  ( radno vrijeme: pon-pet 8 -15 h; subota 8-13 h)

* Turističkoj agenciji "Plavnik"  (radno vrijeme 8-15 h i 19-21 h) 

 Brodice voze sa rive, iz centra Punta od 20:30 sati.

 

 

Više o izvođačima: 

Katarina Kutnar rođena 5.4.1995. u Zagrebu. Diplomirala je  violinu 2017. u klasi prof. Leonida Sorokowa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Trenutno je na usavršavanju na Hochschule Franz Liszt u Weimaru u klasi prof. Friedemanna Eichhorna, s profilom komorne glazbe. U sklopu razmjene studenata, usavršavanje je započela 2016. u Weimaru u klasi istog profesora.

Dobitnica je mnogih glazbenih nagrada i priznanja, među kojima se kao posljednje ističu:- Nagrada Ferdo Livadić na Samoborskim glazbenim večerima, kao i nagrada za najbolju izvedbu hrvatskog autora Berislava Šipuša, Nagrada Darko Lukić 2018., nagrada na Internacionalnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml 2017., gdje je u finalu među šest izabranih violinista osvojila 4. nagradu, nagrada HDS-a Stjepan Šulek za izvedbu skladbe na violini C.Saint Saensa: Introdukcija i rondo capriccioso, 2017.g, Rektorova nagrada za izvedbu violinskog koncerta u D-duru P.I.Čajkovskog sa Zagrebačkom filharmonijom  2017., nagrada HGM-a Ivo Vuljević za najboljeg mladog glazbenika 2016. godine, 1. nagrada na Hrvatskom natjecanju glazbenih umjetnika Papandopulo i posebna nagrada za izvedbu djela B. Papandopula (2016.g), 1. nagrada na 3. International Danube Instrumental Competition  u okviru 10. internationalnog Donau -festa na natjecanju sveučilišnih predstavnika podunavskih zemalja u Ulmu u Njemačkoj (2016.), Dekanova nagrada za 2016. g, 1.nagrada na Međunarodnom natjecanju Bistrički zvukolik i nagrada  apsolutnog pobjednika 2015.g, pobjeda u finalu Hrvatskog izbora mladih glazbenika za natjecanje Eurovizije (2012.) i predstavljanje Hrvatske 2012. u Beču. S akademskim klavirskim triom pobijedili su na Ars nova International music competition 2012. uTrstu i osvojili nagradu Paolo Spincic kao apsolutni pobjednici.

Na hrvatskim državnim natjecanjima HDGPP- a osvojila je jedanaest prvih nagrada, te tri oskara znanja Agencije za odgoj i obrazovanje za plasman na državnim natjecanjima.

Kao solistica nastupala je uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Simfonijski orkestar Muzičke akademije, Hrvatski komorni orkestar, Sarajevski orkestar festivala “Muzika na žici”, Jena Philharmonie, Simfonijski orkestar Sondershausena u Njemačkoj i komorni orkestar Slovenske filharmonije. Mnoge nastupe ostvarila je kao članica Zagrebačkihsolista, Hrvatskogbaroknogansambla, te kao koncert majstor Simfonijskog orkestra Muzičke akademije i koncert majstor Camerate Zagreb na nastupima u Švicarskoj, te u European Young Musicians Orkestru na nastupima u Italiji, Jeruzalemu i Betlehemu.

Članica je komornih ansambala Methamorphosen  Berlin i  Splendor baroque ansambla, sa kojima  je nastupala na koncertima i festivalima u Elbphilharmonie Hamburg, Berlin Philharmonie, Speyer, Wuppertal, Frankental..

Violinu je započela učiti na GU Elly Bašić u klasi prof.  Helene Žubrinić i kod prof.Marine Sorokowe na Hochschule u Beču. Usavršavala se zatim kod prof. Leonida Sorokowa,V. Balžalorskog, M. Žepića,V.Smailović – Huart, Y.Yordanove, E. Epstein, G. Braunsteina, H. Shahama, O. Falka, B.Niziola, F.Eichhornna, I.Gruberta. Komornu glazbu studirala je u klasi prof. T.Ninića, J.Haluze, L.Vadjon, P. Zajceva, Larisse Kondratjeve i Annegret Klenke.

Dosad je održala više javnih, solističkih i komornih nastupa u zemlji i inozemstvu.

Nastupala je na violini King Guarnery povodom Dana HAZU, festivalu Monika&friends u okviru Osorskih glazbenih večeri, BaRomus festivalu, Festivalu „Muzika na Žici“, Speyeryische  International Musiktage, Korkyra barok festivalu, Donau –festu,“Mahler Tage“ u Weimaru, „Homagge Rostropovich“ u Berlinu, Festivalu „Vaclav 5“ u Varešu i Beču, Musik Tage u Berlinskoj filharmoniji, u projektima „ Strauss u Oktogonu“, Artusexmachina u Bernu, Camerate Zagreb u Yehudi Menuhin Forumu u Bernu.

Svira na Gagliano violini iz 1750. godine.

Katarina Krpan

 diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Krpana, a usavršavala se i magistrirala na Conservatoire de Musique (Lausanne) pod vodstvom prof. J. F. Antoniolija. Priredivši niz zapaženih recitala, nastupa uz simfonijske i komorne orkestre te večeri komorne glazbe, Katarina Krpan se zarana uvrstila među vodeće hrvatske koncertne umjetnike. O njezinu nemalom međunarodnom ugledu svjedoče pozivi renomiranih festivala kao i brojni koncerti održani u velikim glazbenim središtima Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Afrike. Pored nastupa ostvarenih uz pratnju Zagrebačkih solista, Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT-a, koncertirala je i s brojnim inozemnim orkestrima. Na koncertnom podiju nastupala je pod vodstvom najistaknutijih hrvatskih dirigenata, ali je u domovini i svijetu isto tako surađivala s inozemnim dirigentskim uglednicima. Zavidan tonski arhiv Katarine Krpan sadrži brojne studijske snimke ostvarene za najznačajnije hrvatske, švicarske i talijanske radio-televizijske kuće, ali i nekoliko kompaktnih ploča realiziranih za domaće i inozemne diskografske etikete. U dosadašnjoj aktivnosti glazbenica je uz intenzivnu umjetničku karijeru u zemlji i inozemstvu razvila i onu pedagošku te pokazala izrazit smisao za odgoj mladih glazbenika, posebno posvećujući pozornost njihovu sveobuhvatnom obrazovanju.

Već 1989. godine postala je članicom EPTA-e (European Piano Teachers Association), a u potonjim se godinama u okrilju te ugledne međunarodne strukovne udruge svestrano potvrdila kao predsjednica njene hrvatske podružnice za mlade, jedan je od utemeljitelja Međunarodnog klavirskog natjecanja EPTA-e koje se od 1999. održava u Zagrebu i Osijeku te voditeljica EPTA-ine Ljetne škole u Dubrovniku (1997. - 2004.). Osobito je izražen njezin umjetnički interes za glazbu 20. stoljeća, kojoj posvećuje veliku pozornost, posebno hrvatskoj glazbenoj tvorbi. Katarina Krpan, naime, veliku pozornost poklanja sustavnom promicanju novije hrvatske glazbene literature, pa je s uvjerenjem i kompetentno praizvela i studijski snimila doista impresivan niz recentnih klavirskih skladbi, koje su joj – potaknuti pravim umjetničkim dosluhom – podjednako često posvećivali i nadareni početnici i doajeni hrvatskog skladanja (npr. Milko Kelemen, Berislav Šipuš, Mladen Tarbuk...).

Uvjerenje u nužnost promicanja nacionalnog glazbenog stvaralaštva prenosi i na studente, pa je s tom nakanom 2010. utemeljila HR PROJEKT koji okuplja učenike glazbenih škola i studente Muzičkih akademija različitih katedri sa ciljem rada na djelima hrvatskih autora i njihova izvođenja na koncertima diljem zemlje i inozemstva, a s istim ciljem sve više izgrađuje i suradnju s Hrvatskom glazbenom mladeži. Nagrade koje je dosad stekla afirmiraju vrijednost njezinih aktivnosti. To je Rektorova nagrada iz doba studija, Nagrada Hrvatskoga glazbenog zavoda (1992.), Nagrada Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži (1992.), Nagrada Kluba sveučilišnih nastavnika za najboljeg znanstvenog novaka (2001.), Nagrada Mai Musical Festivala Mai Musical (Tergnier, 2003.), Nagrada Vatroslav Lisinski Hrvatskog društva skladatelja (2013.), Nagrada Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (2013.), Nagrada Neven Festivala Sv. Marka (2014.) i Plaketa Grada Zagreba (2014.). Redovita je profesorica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i voditeljica Vijeća za poslijediplomske studije Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Niz godina djeluje kao gost profesor na Akademiji Steinway u Veroni (Italija).