TZ Punat

Festival klasične glazbe - TEA KULAŠ, orgulje

Festival "Klasika na Košljunu"

nedjelja, 24.7.22. u 21:00 h
Punat, Župna crkva 

TEA KULAŠ, orgulje


Slobodan ulaz!

Tea Kulaš (Zadar, 1994.), orguljašica je i muzikologinja s magistarskim diplomama Muzičke akademije u Zagrebu. Trenutačno se usavršava kao koncertna orguljašica na Umjetničkom sveučilištu u Grazu u razredu Gunthera Rosta.

Njen umjetnički put započeo je u dobi od šest godina s pijanističkom glazbenom edukacijom u Glazbenoj školi Blagoje Bersa Zadar. Osim klavira, ondje je završila smjer za suvremeni ples, a kasnije i teoriju glazbe, te orgulje u razredu Martine Lazar. Posljednju godinu orguljaškog srednjoškolskog obrazovanja završila je kod Pavla Mašića u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu, pod čijim je mentorstvom osvojila nagrade na regionalnom i državnom natjecanju. Nizanje prvih nagrada u kategorijama orgulja i komorne glazbe nastavilo se i u orguljaškom razredu Ljerke Očić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, koje su okrunjene magistarskom diplomom u srpnju 2018. godine. U sklopu umjetničko-znanstvenog projekta Religiofonija, 2016. godine nastupila je kao solistica s orkestrom Muzičke akademije (Zagreb, Čakovec i Ljubljana) te je s kolegicom Danielom Perković održala predavanja pod nazivom Josip Štolcer Slavenski – skladatelj na marginama, dok je u 2019. godini nastupila kao solistica sa Zadarskim komornim orkestrom i zborom HRT-a. 

Svestrani umjetnički afiniteti, radoznalost i otvorenost odveli su je i do Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zadru gdje je završila smjer grafički dizajn, a u 2016. godini i do stipendiranog dvogodišnjeg Erasmus boravka u Grazu, nakon kojeg je uslijedilo i usavršavanje u orguljaškom razredu Gunthera Rosta. Ondje je dvije godine bila nositeljica nagrada na natjecanju Martha Debelli.

Redovito koncertira diljem Hrvatske i u inozemstvu, a bilježi i nekoliko sudjelovanja na domaćim i stranim festivalima: Ars organi Sisciae, AnabasisOrgulje sv. MarkaPagArtFestivalPetar NakićKlingender Adventkalender (Austrija), Orgelfrühling Steiermark (Austrija), Orgelets (Norveška). Aktivno sudjeluje na seminarima interpretacije orguljske glazbe (H. Fagius, M. Schmeding, T. Ospital, R. Prieto Ramirez, K. Volostnov, T. Sevšek Šramel, N. J. Laube, S.-Y. Lee, W. Reisinger, H. Fairs).