TZ Punat

Damir Halilić HAL - KONCERT


Dođite i nemojte propustiti HAL-ov koncert uz promociju novog dvostrukog albuma, u nedjelju navečer na obali s početkom u 22 sata!

Nakon tri nominacije za diskografsku nagradu  Porin 2014 Damir Halilić Hal osvaja prestižnu nagradu u kategoriji glazbe za film, televiziju i kazalište Sve tri nominacije temelje se na Halovom prošlogodišnjem uratku, albumu Mare Nostrum (Croatia Records 2013).

Damir Halilić Hal objavio je pet albuma od kojih je posljednji nazvan Mare Nostrum snimljen u Londonu tijekom rujna 2012. godine. Hal je snimio album uz pomoć producenta B.J. Colea (koji je surađivao s imenima kao što su Elton John, R.E.M., Depeche Mode, Roger Waters, Björk, David Gilmour, The Stranglers, Cat Stevens, Joan Armatrading, The Verve, Sting, Marc Bolan) i tonskog snimatelja Stevea Honesta (surađivao s izvođačima kao što su Ry Cooder, Oasis, Uriah Heep, Ritchie Blackmore, Dave Stewart, Culture Club), što je za Hala bilo izuzetno iskustvo.

Kao i u slučaju najnovijeg diskografskog uratka Hal je i na prethodnim izdanjima bilježio suradnje s eminentnim svjetskim glazbenicima snimajući u Nashvilleu, Rimu, Bologni itd. Halov najnoviji uradak, dvostruki album sniman u elitnim studijima u Berlinu i Pragu te Zagrebu i Rijeci, biti će ovjavljen u listopadu 2015. godine

Dosad je nastupao u SAD-u, Engleskoj, Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Francuskoj, Sloveniji, Srbiji, Poljskoj, Austriji, Švicarskoj.... O njegovom statusu dovoljno govori podatak da je njegove albume, u svoj shop na vlastitoj web stranici, uvrstio glazbeni  virtuoz Tommy Emmanuel (http://www.certifiedguitarplayer.com/damirhalili.aspx). Hal je ujedno i organizator Hal's All Star Guitar Festivala koji se održava u Rijeci i na kojem nastupaju najvažniji gitaristi današnjice, umjetnički je ravnatelj najvećeg i najprestižnijeg hrvatskog blues festivala Kastav Blues Festivala te zajedno s Denijem Šesnićem uređuje program Baška International Guitar Festivala.

Halov multimedijalni ciklus koncerata nazvan Moć gitare po riječima struke jedan je od najinovativnijih glazbenih projekata u svojoj kategoriji. Riječ je o alternativnom konceptu solističkog nastupa multimedijalnog karaktera. Originalnost odnosno vrijednost projekta potvrđuju i vrhunski svjetski glazbenici u svojim komentarima i preporukama.

...,a o Halu su rekli:

"Ako ima pravde na svijetu, Halova glazba će nadići hrvatske okvire i osvojiti ljude na svim kontinentima", rekao je Michael Messer, najvažniji britanski blues slide gitarist, osvajač BBC-eve nagrade za najboljeg akustičnog blues gitarista, čija je gitarističko umijeće nahvalio i Johnny Cash.

"Hal je fantastičan glazbenik i divim se njegovoj posvećenosti gitari. Želim mu puno uspjeha u karijeri i volio bih ga vidjeti kako nastupa diljem svjetskih pozornica", rekao je Tommy Emmanuel, australski virtuozni glazbenik i nositelj titule najboljeg svjetskog akustičnog gitariste po utjecajnom Guitar Playeru.

"Izvanredno je kako Hal svira toliko različitih stilova gitare na briljantan način. Njegove tehnike i ideje pokazuju koliko je neobičan njegov talent. Mislim da je potencijalno riječ o jednoj od vodećih figura na svjetskoj gitarističkoj sceni", rekao je legendarni američki jazz/blues gitarist Woody Mann.

"Uživao sam u Halovom albumu. Hal je divan gitarist i to u više stilova. Na ovom albumu ima materijala i za dva albuma", rekao je nakon preslušavanja albuma "Mare Nostrum" Elliot Randall, jedan od najpoznatijih američkih gitarista, koji je široj javnosti najpoznatiji po solu pjesme "Reelin' in the Years" benda Steely Dan koji je legendarni Jimmy Page iz Led Zeppelina proglasio najboljim solom svih vremena.

"Kada mislite da je sve što je moglo biti odsvirano na akustičnoj gitari već napravljeno, doći će glas negdje iz svijeta, može biti iz Hrvatske, koji će vam ispričati novu priču. To mi se dogodilo kada je Hal, klasični glazbenik iz Hrvatske, zasvirao. Hal svira u najboljoj američkoj "fingerstyle" tradiciji, ali tu je uvijek nešto dodatno što čini ovog glazbenika jedinstvenim. Ljudi, poslušajte ga, odličan je", naveo je njemački gitarist Thomas Kleemaier.

"Mislim da je izvrstan gitarist. Izražene tehnike, vrlo strastven i  sjajnih vještina i sposbnosti. Njegova izvedba je bila kao da gledate jednog gitaristu, a čujete deset ljudi koji sviraju deset gitara. Bilo je fantastično", rekao je Alan Nimmo iz blues benda The King King koji su već drugu godinu zaredom osvojili British Blues Awards za najbolji bend.

"Čovjek zna kako svirati gitaru. Ima blues. Ima taj osjećaj. Rock gitara, klasična, sve što zasvira je odlično", rekao je Johnny Mars koji je svirao usnu harmoniku s legendama blues i rock and roll glazbe.

"Poznat je po svijetu i svi gitaristi znaju za njega. Čak i blueseri poštuju Hala", izjavio je Michael Roach, blues gitarist i osnivač European Blues Association.

"Hal je jedan od naših najboljih gitarista, ipak više cijenjen u inozemstvu, nego u Lijepoj našoj. Virtuoz finger-picking stila, uvijek sposoban iznenaditi s nekim novim tehničkim rješenjima prilikom svirke, izvrsno poznaje gitarske tehnike i žanrove, baš kao i domaći folklor. Isto tako sposoban je pomaknuti granice skladanja i aranžiranja skladbi za gitaru... teško je pobjeći od zaključka da bi uz riječ umjetnost u hrvatskom rječniku trebala stajati, ako već ne ova zbirka pjesama, onda barem akustična gitara", pisala je Muzika.hr

Više informacija može se pronaći na Halovom web siteu: www.halmusicland.com