TZ Punat

Adventure Race Croatia 2022.

Adventure Race Croatia 2022. međunarodna je pustolovna utrka dužine 500 - 550 km koja će se održati na području Kvarnera, od Gorskog kotara do otoka Krka u razdoblju od 16.-22.5.2022. godine.

ARC (Adventure Race Croatia) je dio svjetske pustolovne serije ARWA, a od 2019. godine i kvalifikacijska utrka za svjetsko pustolovno prvenstvo što je i najveći rang utrke ovog tipa.

Ovo je ujedno i jedno od osam kvalifikacijskih utrka koje se održavaju u cijelom svijetu.

Ovogodišnja utrka iza koje organizacijski stoji FEEL DEEP TI d.o.o., će biti bazirana u Baški, a obuhvatiti će u natjecateljskom dijelu i ostale destinacije otoka Krka i to Vrbnik, Dobrinj, Punat i grad Krk, a kretati će se biciklima, kajacima i trčeći. Točna trasa utrke ostaje tajna sve do samog starta kada se natjecatelji prepuštaju snalaženju pomoću orijentacijskih karata i kompasa.

Na ovogodišnju pustolovnu utrku je prijavljeno 60-tak četveročlanih timova ( limitiran broj) iz 25 zemalja, a ukupno obuhvaća 240 natjecatelja i 50 -tak volontera koji će pratiti utrku

Pustolovne utrke su kontrolirana simulacija preživljavanja u divljini, a zbog svojih zahtjevnih karakteristika spadaju u najzahtjevniji sport na svijetu. Svaka utrka se održava na svom terenu, a natjecatelji vlastitom snagom i sposobnošću navigacije pronalaze put i kreću kroz divljinu.

Glavne su discipline trčanje, brdske biciklizam i kajak

26.04.2022. održala se press konferencija u Baški kao najava i predstavljanje  međunarodne  pustolovne  utrke.    

Samu utrku predstavio je Igor Dorotić, a istaknuo je:

„da je cilj ove jedinstvene utrke koja okuplja timove iz cijeloga svijeta da natjecateljima omogući pustolovinu života koja će ih vraćati u Hrvatsku još godinama. Istaknuo je između ostalog da je dobra organizacija i logistika bitan faktor za uspjeh ove zahtjevne utrke, a to je, uz prirodne ljepote koje Hrvatska pruža, razlog zašto je utrka rasprodana u jednom danu“.

„Kako je s ovom utrkom otok Krk ucrtan na veliku kartu poželjne destinacije za outdoor i razvoj pustolovnog turizma, istaknula je zadovoljstvo i Majda Šale, direktorica TZ otoka Krka, koja je posebno naznačila razvoj i brendiranje otoka Krka kao outdoor destinacije kroz nove inicijative i marker atrakcije u ponudi otoka krka sa snagom motiviranja dolaska na otok posebice u pred i posezoni, te kao destinacije u cjelini koja razvojem outdoora pruža i više od sunca i mora. Istaknula je da sa međunarodnim outdoor programima kao što j e i Adventure Race Croatia pustolovna utrka postajemo sve više prepoznatljivi i po outdoor ponudi na europskim emitivnim tržištima„

Zaista nam je zadovoljstvo pratiti i podržavati outdoor aktivnosti jer smo svjesni kako i Baška i otok Krk imaju sjajne predispozicije za razvoj te vrste turizma. Upravo se u posljednje vrijeme to potvrđuje jer smo u samom vrhu svjetskih pustolovnih utrka, a svi sudionici su oduševljeni ne samo tim sportskim aktivnostima, već i ljepotama i kulturnom baštinom naše Baške i cijeloga otoka. Zato smo jako ponosni što se upravo Baška bira za start ili cilj utrka, a dajemo sve od sebe da privučemo što više takvih gostiju jer znamo od ranije da oni koji jednom dođu, uvijek se rado i vraćaju. S obzirom na aktualnu pandemiju, outdoor aktivnosti su i najsigurnija vrsta turizma jer se sve odvijaju na otvorenom, a sigurnost naših gostiju nam je na prvom mjestu. Osim toga, i mi i naši gosti skloni smo održivom turizmu i zato poduzimamo sve potrebne aktivnosti kako bismo u Baški razvijali isključivo takav turizam, a outdoor ponuda je dobar temelj za to. Samo održivi razvoj turizma ima budućnost“ istaknula je Ivana Topić, direktorica Turističke zajednice općine Baška.

Valamar već godinama aktivno podupire velik broj sportskih outdoor evenata koji obogaćuju destinaciju ponudu a ujedno su i poticaj za zdrav i aktivan način života. Vjerujemo kako su upravo ovakvi događaji izuzetno bitni za razvoj destinacija u kojima poslujemo što je i sastavni dio društveno odgovornog poslovanja Valamara. Raduje nas što smo ove godine sponzor i partner svjetski poznatog outdoor natjecanja Adventure Race Croatia, koji iz godine u godinu privlači sve više sudionika, a koji će svim sudionicima pokazati sve ljepote otoka Krka. Uvjeren sam kako će naš Baška Beach Camping Resort i hotel Valamar Corinthia Sunny by Valamar biti izvrsni domaćini svim sportašima, sudionicima ove atraktivne međunarodne outdoor utrke.“,
rekao je rekao je Mile Pavlica, direktor destinacije Otok Krk u Valamaru.