TZ Punat

Općina Punat

Punat

Punat se nalazi na južnom dijelu otoka Krka, a smjestio se u jednoj od najljepših i najzaštićenijih uvala na Jadranu – Puntarskoj dragi. Punat je udaljen oko 30 km od Krčkog mosta i oko 8 km južno od grada Krka. S glavne prometnice koja ide uzduž otoka Krka, od Omišlja do Baške, potrebno je skrenuti desno kod crkvice sv. Dunata, smještene na sjeveru Puntarske drage.

Jednostavnom primorskom ambijentu mjesta Punat draž daju malene kamene kuće stisnute u uskim ulicama tzv. kalama u staroj jezgri mjesta te iskonska bjelina šljunčanih plaža kojih ima nebrojeno u bližoj okolici mjesta izvan Puntarske drage. Mjesto broji oko 1800 stanovnika.

Gotovo da nema posjetitelja koji za svog boravka u Puntu nije obišao otočić Košljun koji u okrilju franjevačkog samostana čuva bogatstvo hrvatske kulturne baštine.

Punat spada u red vodećih središta nautičkog turizma na hrvatskoj obali, među nautičarima poznat po Marini „Punat” najstarijoj i jednoj od vodećih marina na Jadranu u čijem se sastavu nalazi i brodogradilište.

Punat je okružen maslinicima te je nadaleko poznato puntarsko maslinovo ulje koje nije samo hrana već u pravim količinama i lijek.

Stara Baška

Stara Baška smjestila se je na južnom dijelu otoka Krka, s klimom sličnom onom u Puntu. Čisto more, niz lijepih plaža duž obale, mir i tišina, neokrnjena priroda. Mjesto je vrlo staro, a u 14. st. spominje se pod imenom Kraj. Današnje ime Stara Baška koristi se od druge polovice 17. stoljeća.

Ovaj divlji a ujedno i pitomi krajolik pogodan je za obiteljski turizam, odmor bez gužve i pretrpanih plaža. Vrijedni stanovnici izgradili su kuće za iznajmljivanje, obiteljske pansione i restorane, na čijim je stolovima ponuđena svježa riba, veoma ukusna janjetina i ovčji sir uz domaći med obogaćen kaduljom i ostalim ljekovitim travama, a na samom ulazu u mjesto nalazi se dobro opremljeni autokamp Škrila, za ljubitelje boravka u prirodi. Ovaj prekrasan dio otoka Krka zove na odmor i opuštanje svojim čistim morem, dupinima, mirisom soli, gromačama-suhozidi, malim intimnim plažama, ovcama i snažnim granama smokava koje daju plodove u kolovozu.