TZ Punat

Anastasijino šahovsko ljeto

POVRATAK OTOKU NA KRKU KOKTEL ŠAHOVSKIH DOGAĐANJA

Anastasijino šahovsko ljeto na dar Puntarima

U spomen na Anastasiju Golubenko, majku hrvatske reprezentativke Valentine, u organizaciji ŠK »Draga« održat će se znakovito naslovljena Ljetna škola šaha

RIJEKA » Šah se ponovo vraća Puntu, pod pokriviteljstvom Općine, a u organizaciji ŠK »Draga« od 22. do 29. kolovoza održat će se osma Ljetna škola šaha, uz koktel popratnih priredbi, ovaj put pod nazivom  

 »Anastasijino šahovsko ljeto«. Zašto baš pod ovim radnim naslovom, pojašanjava Ivan Mandekić, alfa i omega krčke šahovske priredbe.
    – U kolovozu 2008. tijekom održavanja 4. ljetne škole šaha, u Puntu je boravila i pripremala se za juniorsko SP i članica ŠK »Draga«, inače prva ploča hrvatske olimpijske reprezentacije, velemajstorica Valentina Golubenko. Pripreme je vodio bivši juniorski prvak svijeta, velemajstor Ognjen Cvitan i iste godine Valentina je dosegla najvišu svjetsku juniorsku šahovsku stepenicu, okrunila se titulom prvakinje svijeta – govori Mandekić. – Možda je je upravo ta »puntarska kockica« bila ona koja je presudila u slaganju mozaika koji je Valentini te 2008. u Vijetnamu donio za Hrvatsku povijesnu titulu juniorske prvakinje svijeta, prvu titulu prvaka svijeta u hrvatskom ženskom šahu. Njezina majka i trenerica Anastasija Golubenko uz oca Valerija, isto tako šahista i trenera, zasigurno su najzaslužniji za njezin uspjeh, no život se okrutno poigrao s obitelji Golubenko i prerano u 46. godini života oduzeo im njihovu majku i suprugu Anastasiju. Kako je Anastasija bila poznata šahovska trenerica, suprug Valerij želio je u spomen na nju organizirati šahovsku priredbu baš za najmlađe šahiste s kojima je njegova supruga čitav život tako uspješno radila.
    Po riječima Mandekića u tu svrhu poznata svjetska šahovska kuća »Chessbase« svom suradniku Valeriju donirala je svoje cijenjene šahovske proizvode u vrijednosti oko tisuću eura, a Valerij kao veliki ljubitelj Hrvatske i Punta zamolio je da se ta priredba organizira baš u Puntu te da se vrijednim šahovskim proizvodima nagrade sudionici događanja u toj školi.
    Rezultat svega je mozaik šahovskih događanja na Puntu koji organiziraju Općina Punat, TZ Punat, Hrvatski šahovski savez, Šahovski savez PGŽ-a, ŠK »Draga« i ŠK »Krk« koji će u spomen prerano preminuloj Anastasiji nositi naziv »Anastasijino šahovsko ljeto«.
    – U Puntu će u vrijeme ljetnih šahovskih događanja boraviti i obitelj Golubenko, otac Valerij i kćeri velemajstorica Valentina i devetogodišnja Sanja koja je već prilično jaka šahovska kadetkinja. Oni će zasigurno svojim šahovskim znanjem i iskustvom u radu s mladima dati veliki pečat ovim događanjima. Ovogodišnja šahovska škola od velike je važnosti, njezin uspjeh može osigurati provedbu ideje da Ljetna šahovska škola poprimi karakter međunarodne šahovske škole što bi bilo značajno za promociju Krka te popularizaciju i napredak šaha u našem kraju – zaključuje Mandekić.

Velemajstorov kamp

    Od 22. do 26. kolovoza velemajstor Ognjen Cvitan održat će šahovski kamp za napredne otočne šahiste. Očekuje se sudjelovanje ponajbolje hrvatske juniorke, nacionalne majstorice Lore Kukić, majstorske kandidatkinje Karmen Mrakovčić, talentirane i sve bolje kadetkinje, sestara Antonele i Katarine Boganić, aktualne kadetske prvakinje države Ene Cvitan, perspektivnih kadeta, braće Danijela i Daria Duda, kadetskog viceprvaka države Ivana Vihora Krsnika Čohara te vrlo dobrog juniora Emila Rajtera. Osim Fide trenera Cvitana u radu će sudjelovati Fide trener Ivan Mandekić i Valerij Golubenko.

Škola za početnike i kadetski turniri

    Šahovska škola za početnike održat će se od 22. do 28. kolovoza u velikoj dvorani Općine Punat, a počet će u srijedu 22. kolovoza u 10 sati. Školu će voditi FIDE instruktor Bojan Birk, Fide trener Ivan Mandekić uz asistenciju Valerija Golubenka koji zasigurno ima što pokazati i sugerirati s obirom na to da dolazi s prostora bivšeg Sovjetskog Saveza koji još uvijek ima nenadmašnu šahovsku školu.
    Kadetski turnir pod nazivom »Anastasijin kup« obuhvatit će dvije kategorije, turnir za naprednije mlade šahiste 24. kolovoza na terasi restorana Kostarika (10 sati) i turnir za početnike, polaznike škole 28. kolovoza (10) u velikoj dvorani Općine Punat.
    Osim brojnih nagrada obitelj Golubenko poklonit će pobjedniku šahovski kompjuter »Kasparov« koji je koristila Valentina Golubenko u svojim ranim počecima.

Cvitan i Valentina  na Puntarskoj rivi
    U petak 24. kolovoza u 20 sati velemajstor Ognjen Cvitan i velemajstorica Valentina Golubenko na Puntarskoj rivi, pod svjetlima reflektora, odigrat će šahovske simultanke za šahiste amatere, polaznike šahovske škole te nazočne goste i turiste.
    – Već idućeg dana oboje velemajstora lete na Šahovsku olimpijadu u Istanbul gdje će Valentina braniti prvu ploču hrvatske ženske reprezentacije, dok je Cvitanovo šahovsko umijeće prepoznala i respektabilna šahovska zemlja Švicarska te mu povjerila vođenje svoje reprezentacije na Olimpijadi. Zaista veliko priznanje našem županijskom šahovskom treneru i hrvatskom šahu – kaže Mandekić.

Program šahovske škole u Puntu

Srijeda, 22.08.

-       10 -12 sati, škola šaha za početnike (Fide trener Ivan Mandekić i Fide instruktor Bojan Birk)

-       10-13 sati, napredna grupa (Fide trener velemajstor Ognjen Cvitan, Valery Golubenko)

-       16-19 sati, trening Karmen Mrakovčić (Ognjen Cvitan)

 

Četvrtak, 23.08.

-       10 -12 sati, škola šaha za početnike (Fide trener Ivan Mandekić i Fide instruktor Bojan Birk)

-       10-13 sati, napredna grupa (Fide trener velemajstor Ognjen Cvitan)

-       16-19 sati, trening Karmen Mrakovčić i Valentina Golubenko (Ognjen Cvitan)

Petak, 24.08.

-       10-14 sati, Kadetski šahovski turnir Općine Punat - šahovski turnir za napredne

-       16-19 sati, trening Karmen Mrakovčić i Valentina Golubenko (Ognjen Cvitan)

-       u 21 sati, simultanka: Valentina Golubenko, velemajstorica, prva ploča Reprezentacije Hrvatske, juniorska prvakinja svijeta 2008. i Ognjen Cvitan, velemajstor, bivši juniorski prvak svijeta

Subota, 25.08.

-       10 -13 sati, škola šaha početnici (Fide trener Ivan Mandekić i Fide instruktor Bojan Birk)

-       10-12 sati, škola šaha napredna grupa (Fide trener velemajstor Ognjen Cvitan)

-       16-19 sati, trening Karmen Mrakovčić (Ognjen Cvitan)

Nedjelja, 26.08.

-       10-13 sati, trening Karmen Mrakovčić i Valentina Golubenko (Ognjen Cvitan)

 

Utorak, 28.08.

-       10-13 sati, škola šaha početnici (Fide trener Ivan Mandekić i Valery Golubenko)