TZ Punat

8. Medunarodni festival folklora Alpe Adria - CIOFF Fest

PUNAT - KRK
H R V A T S K A
1.6. - 3.6.2012.

PUNAT - Marina Punat,
1.6. u 20,30 sati
PUNAT - Obala,
2.6. u 20,30 sati

Sudjeluju:
Austrija
Hrvatska
Italija
Slovenija

Organizator: KUD PUNAT, PUNAT
Pokrovitelj: OPĆINA PUNAT
TZO PUNAT

SPONZORI:
MARINA PUNAT GRUPA | OMLADINSKO ODMARALIŠTE PUNAT d.o.o. | HOTELI PUNAT d.d. PUNAT | LJEKARNA PUNAT

Alpe Adria folklorni festival ide među rijetke folklorne festivale jer nema puno festivala u svijetu koje svaku godinu organizira netko drugi. Osmišljen je jednog popodneva u pauzi festivala u Gorici (Italija) u prisustvu osoba iz Talijanske folklorne unije (UFI) te austrijske (štajerske), slovenske i hrvatske sekcije CIOFF. Zamišljen je kao jednodnevni folklorni susret grupa iz Slovenije, Hrvatske, Furlanije, austrijske Štajerske i Koruške. Susret se svake godine kasnog proljeća organizira u drugoj zemlji. Prvi domaćin bila je Italija – villa Manin kod Udina 2005. Uslijedio je prekrasni slovenski Bled, zatim 2007. štajerski Leoben, te 2008. Punat.
Ove je godine ponovo domaćin Punat, budući je ovdašnji KUD sudjelovao na većini od ukupno sedam folklornih susreta. U nastojanju da jednodnevni susret pretvorimo u festival po principima CIOFF ove ga godine organiziramo kao trodnevnu manifestaciju. U slijedećim godinama trebat će festival proširiti vremenski i prostorno.

Program:

Petak , 01.06.2012.

Punat / Marina Punat
20.00 h Mimohod grupa
20.30 h Promenadni koncert

Subota  02.06.2012.

Pozornica na obali
20.00 h Mimohod grupa
20.30 h Koncert

1. KUD „Punat“ Punat, Hrvatska

KUD Punat iz istoimenog mjesta na otoku Krku utemeljen je 1973. godine. Djeluje u tri sekcije: folklorna, čiji je voditelj gosp. Stanko Mihajlović, tamburaški orkestar koji vodi gosp. Marijan Orlić i muška klapa «Rašketa»
pod vodstvom gosp. Josipa Blaževića. Većina od 90 članova KUD-a je iz Punta koji ima tek 1700 stanovnika.
Repertoar folklorne grupe čine plesovi iz svih krajeva Hrvatske s posebnim naglaskom na plesovima otoka Krka. Plesovi se izvode u izvornim narodnim nošnjama kraja odakle potječe ples. Posebno se ističe autentičnošću Krčkog tanca kojeg je vjerojatno najbolji interpret u zemlji. Ples je praćen karakterističnom svirkom na maloj i veloj sopili, netemperiranim instrumentima koji svoje porijeklo vuku iz srednjeg vijeka.
U gotovo 40 godina postojanja KUD Punat je sudjelovao na mnogim festivalima širom Hrvatske i svijeta: u Austriji, Cipru, Njemačkoj, Sloveniji, Švedskoj, Italiji, Portugalu, Turskoj, Južnoj Koreji, Brazilu, Meksiku, Peru,Kini …
Suorganizator je najstarijeg folklornog festivala na ovim prostorima, poznatog Krčkog festivala iz 1936. godine.

Program:
Domaći tanac
Tanac sa otoka Suska

2. Kulturno umjetničko društvo »Židan parazol« Lubljana-Vič, Slovenija

Folklorna skupina Židan parazol dolazi iz glavnog grada Slovenije - Ljubljana. Oni dijele radost ples, pjevanje, glazbu i širenje nacionalne baštine. To je vidljivo iz naziva grupe (Židan = veseo/la) da su vesele naravi i živahnog srca. Njihova misija je potaknuti djecu da osjećaju nacionalnu svijest i pokazati svima koji ih slušaju i gledaju, mali dio slovenske kulturne baštine, koja je tako lijepa i bogata. Folklorna skupina pod nazivom šareni kišobran je mlada grupa folklornih plesača, osnovana prije 6 godina. Šest parova plesača počelo je plesati na početku, da bi se više grupa okupilo danas u jedno društvo: skupina djece, centralna, tzv jezgra skupine, dvije pjevačke skupine, skupina drevnih glazbenika i grupa starijih građana. Ukupno oko 100 članova, koji su aktivni u društvu.
Židan parazol su se predstavili na više od 10 važnih nastupa u Sloveniji i inozemstvu. Sudjelovali su na međunarodnom natjecanju u Bugarskoj FS i osvojili naslov europskih prvaka u narodnim plesovima.
Članovi udruge ne samo da vole pjevati i plesati, oni su također zahvalni za promicanje starih odjevnih stilova, te su pomogli objaviti posebnu knjigu u 2010.g., čija je autorica Tadeja Pance Pušenjak, dobila mnoge komplimente za svoju prvu publikaciju o davnim stilovima narodne odjeće. Kostimi predstavljaju odjeću rodnog kraja, koju su ljudi nosili prije Prvog svjetskog rata. U tim kostimima plesači predstavljaju tipične plesove za prostor središnje Slovenije. Plesovi su bili popularni između urbanog i ruralnog stanovništva u predgrađu glavnog grada Ljubljane - Vič.

Program:
1. Od svoje drage idem kući - splet Gorenjskih plesova
2. Bogu na čast, bližnjemu na pomoć - ples vatrogasca prije 1. svjet. rata

3. Folklorna skupina „Klagenfurt-Wörthersee“, Austrija

Prilikom osnivanja folklorne skupine, 1980. godine, odlučeno je da bi nošnje morale biti iz područja koje se zove ”Jauntal”, koje se nalazi u dolini blizu Klagenfurta.
Boje djevojačkih kostima jesu plava i roza. Ova boja se može naći i na našoj zastavi/plamencu.
Naš plesni program uključuje lokalne i austrijske narodne plesove, kao i plesove iz nama susjednih zemalja, na jugu Slovenija, Italija i na sjeveru Njemačka i Češka.
Biti član naše plesne skupine ne znači samo rad na očuvanju svoje tradicije i narodnih plesova, već i putovanja u inozemstvo, kako bi znali prihvatiti i kulture drugih zemalja, te doživjeti zajednicu, kako bi se razvila kreativnost i zanimanje za društveni angažman.
Kao članovi folklorne skupine ne samo da smo predstavljali svoje plesove i kulturu u Koruškoj i Austriji, već smo putovali festivalima diljem svijeta i imamo kontakte i prijatelje u mnogim zemljama. Također organiziramo vlastite festivale u Klagenfurtu i pozivamo folklorne skupine u naš rodni grad u želji širenja međunarodne kulturne suradnje. Slijedi popis zemalja koje smo posjetili i gdje smo ostvarili prijateljske kontakte: Italija, Turska, Mađarska, Njemačka, Portugal, Poljska, Slovenija, Egipat, Brasilia, Grčka, Malezija, Kina, Filipini, Indija, Bolivija i sl.

4. Folklorna skupina ”Danzerini di Lucinico” Lucinico - GORIZIA, Italija

Folklorna skupina “Danzerini di Lucinico” Lucinico - GORIZIA, iz Italije Je društvo koje okuplja oko 60-tak članova, a osnovano je godine 1929. Od tada je društvo iznjedrilo, sačuvalo i prezentiralo tradiciju regije Friuli, na sjevero-istoku Italije, koja je veoma bogata poviješću, kulturnom baštinom, zahvaljujući svojoj geografskoj poziciji.
Nekoliko generacija plesača, na visokoj razini, prezentiralo je kulturnu baštinu regije po cijelom svijetu, zadržavajući originalan imidž svoje zemlje i regije.
Grupa je izvodeći tradicionalne pjesme i plesove, proputovala cijelo područje Italije, mnoge evropske gradove i države, ali i kontinente, kao što je Australija, Egipat, Argentina, Ecuador, Bolivia, Chile, Panamá, Sjedinjene Američke Države, Kanada i Japan.
Njihov rad je stalna aktivnost koja čini veliko zadovoljstvo na nacionalnim ili međunarodnim festivalima, i prilikom povremenih susreta s talijanskim državljanima u Evropi ili svijetu, podsjećajući ih na kulturnu baštinu
domovine i rodnog kraja.

Program:
1. “Tira e Mola”
2. “Ciclamin”

Festival su omogućili:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Turistička zajednica Općine Punat
Općina Punat

Sponzori:
Marina Punat Grupa
Omladinsko odmaralište “Punat” d.o.o.
Hoteli Punat d.d. Punat
Ljekarna Punat

Organizacija:
KUD Punat, Punat
Hrvatska sekcija CIOFF, Poreč

Izbor grupa:
HR CIOFF, Poreč
Unione folklorica Italiana, Aviano
Zveza ljudskih tradicijskih skupin (CIOFF Slovenije), Ljubljana
Heimat- und Trachtenvereine (CIOFF Austrije) Štajerska sekcija, Leoben

Izdavač: HR CIOFF i KUD Punat
Za izdavače: Ante Cukrov i Branko Karabaić

Oblikovanje i tisak: Comgraf d.o.o. Umag