TZ Punat

Pastirske staze

POLOŽAJ

PoložajOtok Krk u Kvarnerskom zaljevu na sjevernom dijelu Jadranskog mora. On je najveći jadranski otok i najbliži europskom kopnu s kojim ga povezuje cestovni most. Na jugozapadnoj obali otoka Krka smještena su naslja Punat i Stara Baška iz kojih se uspinju pastriske staze do najviših vrhova otoka Krka: Veli vrh (541 m), Brestovica (558 m), Obzovo (568 m), Zrnina (537 m) i Veli Harn (482 m).

KRAJOLIK

Uz staze susrećemo: nizove suhozida, vrtove, vinograde i putove ograđene suhozidom, skloništa za pastire od suhozida, skupljališta kišnice i skupljališta za ovce od suhozida, kraške lokve, pašnjake ispunjene stadima ovaca, kamene vrhove s panoramskim pogledom na more i okolicu. Možemo susresti srnu, zeca, lisicu, brojne vrste ptica od kojih je strvinar bjeloglavi sup zaštićena vrsta, skakavce i brojne vrste leptira, guštere, zmije i žabe.

POLAZIŠTA

Iz Punta postoje 3 polazišta: Prgon (na zaobilaznoj cesti ispod vodospreme), Ricomp (kod gostionice K ribaru ili kod groblja), Zarimon (na cesti u blizini Lovačkog doma), kao i dvije tzv. šetnice: Prgon - Kanajt (iznad Marine) te Puntadebilj - kamp Konobe (uz more). Iz Stare Baške su 3 polazišta: za Punat i dva za Batomalj. Iz Drage Bašćanske jedno je polazište kod kapele uz cestu, jedno iz Jurandvora i Batomlja i jedno je s prijevoja Treskavac.

OZNAKE

Na polazištima su postavljene ploče s obavijesti o pravcu kretanja i vremenu hoda. Po stazama su oznake na kamenju u obliku zastavice, veličine 15 x 10 cm, u bojama: crveno-bijelo (većina), plavo-bijelo i zeleno-bijelo. Gustoća oznaka je svakih 20 do 50 m. Na većem kamenju na raskrižjima upisani su pravci kretanja.

KRETANJE

Hod do nižih visoravni traje od 30 min do 1 h (250 - 350 m nadmorske visine). Većina uspona prati suhozid. Podloga staza na usponima i visoravnima je kamenita, dijelom travnata ili zemljana, a po vrhovima je kamenita. S početnih uspona i visoravni pruža se pogled na naselje i more dok se s vrhova pruža pogled na veći dio otoka Krka, Kvarnerske otoke i kopno. Označenim stazama povezana su naselja Punat, Draga Bašćanska, Stara Baška, Batomalj, Jurandvor i Baška.

SAVJETI

SavjetiObuća: čvrsta i s debljom podlogom (barem čvrste tenisice), čarape deblje i visoke. Odjeća: a) ljeti: lagana i svijetla, zaštiti glavu i vrat od sunca, izbjegavati najtopliji dio dana, b) proljeće-jesen: jakna ili deblja majica, c) zima: vjetrovka, kabanica za kišu. Oprema: naprtnjača, plastične boce za piće, flaster, zavoj, nož. Piće: za svaki sat hoda ponijeti 2-3 dl napitka, ljeti, za svaki sat hoda 1/2 lit. napitka.

PROMETNA VEZA

Autobusna veza Rijeka-Baška-Rijeka, svakodnevno od 6 do 21 h. Učestalost prometanja je prosječno svakih sat i 30 min. Autobusna stajališta su u Puntu, Dragi Bašćanskoj, Jurandvoru i Baški. Za zaustavljanje na prijevoju Treskavac treba zamoliti vozača.

UPOZORENJA

Ne tjerati ovce, ne rušiti i ne preskakati suhozid – prolaziti kroz ugrađene prolaze. Pažljivo otvarati i zatvarati sva vrata na prolazima. Zimi, u kasnu jesen i rano proljeće puše jak sjeveroistočni vjetar (bura) čiji udari mogu oboriti čovjeka. U slučaju niske naoblake postoji mogućnost udara groma. Srčani bolesnici i asmatičari trebaju izbjegavati strme uspone. U proljeće, ljeti i ujesen, najčešće izjutra ili u predvečerju, može se naići na zmije otrovnice. Ujed u predio udova nije smrtonosan, ali treba što prije doći do liječnika.

Karta

Karta