TZ Punat

Energetska obnova obiteljskih kuća

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća.
Vlasnici obiteljskih kuća se mogu prijaviti samostalno.
Za energetsku obnovu obiteljskih kuća i višestambenih zgrada
osigurano 225 milijuna eura iz nacionalnih sredstava
Sastavni dio Vladinog paketa mjera pomoći građanima i gospodarstvenicima je i dio koji se odnosi na uštedu energije, odnosno projekte energetske učinkovitosti kuća i višestambenih zgrada u ukupnoj vrijednosti 288 milijuna eura.
Sudeći prema odazivu na dosad objavljene natječaje za energetsku obnovu, jasno je da postoji velika zainteresiranost građana za ovu mjeru te da mnogi od njih već imaju spremnu dokumentaciju i čekaju raspisivanje natječaja.

 

  • 300 višestambenih zgrada neoštećenih u potresu (80 milijuna eura)
  • 10.000 obiteljskih kuća (120 milijuna eura)
  • 1.000 kuća za suzbijanje energetskog siromaštva (25 milijuna)              

 
Natječaji će se raspisati u rujnu 2023. godine. Za energetsku obnovu višestambenih zgrada neoštećenih u potresu predviđena je alokacija u iznosu od 80 milijuna eura, dok je za energetsku obnovu obiteljskih kuća predviđena alokacija u iznosu od 120 milijuna eura.
Ovim natječajima podupirati će se mjere na poboljšanju energetske obnove zgrada sukladno Zakonu o gradnji (izrada potrebne projektne dokumentacije, energetski certifikat i/ili glavni projekt, povećanje toplinske vanjske ovojnice, unaprjeđenje tehničkih sustava zgrade, grijanje /hlađenje/ ventilacija/klimatizacija/ priprema potrošne tople vode, sustav rasvjete, sustav automatizacije i upravljanja zgradom, uvođenje obnovljivih izvora energije), kao i horizontalne mjere (provedba novih/rekonstrukcija postojećih elemenata pristupačnosti, mjere ugradnje elemenata zelene infrastrukture, urbane održive mobilnosti i elektromobilnost).


Postotak subvencioniranja ovisit će o stupnju obnove, odnosno pojedinačne mjere na obiteljskim kućama podupirati će se  u iznosu od 40% prihvatljivih troškova, dok će se integralna energetska obnova podupirati do 60%, a dubinska i sveobuhvatna obnova do 80% prihvatljivih troškova – i za obiteljske kuće i za višestambene zgrade.

U prosincu 2023. godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će raspisati i natječaj za suzbijanje energetskog siromaštva, sa alokacijom od 25 milijuna eura, kojim je predviđena obnova dodatnih 1.000 kuća. Provedba uz mjere energetske obnove predviđa i mjere poboljšanja konstrukcijskih i nekonstrukcijskih elemenata u slučajevima gdje se za to ukaže potreba. Troškovi obnove sufinancirati će se u stopostotnom iznosu.

Ovim se predviđena sredstva za energetsku obnovu stambenog fonda zgrada iz jesenskog paketa, dobivena od očekivanog prihoda od prodaje emisijskih jedinica u Republici Hrvatskoj, povećavaju sa 131 milijuna eura na 225 milijuna eura.

Više informacija: 

https://mpgi.gov.hr/vijesti-8/krecu-prijave-za-energetsku-obnovu-zgrada-javnog-sektora-vrijednog-40-milijuna-eura-za-obnovu-kuca-i-visestambenih-zgrada-dodatnih-225-milijuna-eura/15229

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodjeljuje bespovratna sredstva i provodi Javni poziv.
 
Moguće je ishoditi od 40 - 60% bespovratnih sredstava za energetsku obnovu (fasada, krov, stolarija), a za otok Krk čak 60% bespovratnih sredstava za ugradnju OIE (solarni paneli, dizalica topline).
 
Javni poziv za obiteljske kuće izlazi u studenom, alokacija je 120 mil. € te u taj iznos stane 8.000 – 10.000 obiteljskih kuća.
 
Sad je pravo vrijeme da se počne s pripremom dokumentacije, dok se objavi Javni poziv, već je  prekasno za prikupiti svu potrebnu dokumentaciju.

Za sve zainteresirane, dostavljamo ponudu obrta za savjetodavne usluge čije usluge također sufinancira Ministarstvo, kako biste lakše ishodili dokumentaciju za prijave. 

https://mcusercontent.com/1a3a32e7618bcb8bd81171ce5/files/d1ab7a20-6905-49fd-4bcc-53f8ad29c33a/energetska_obnova.pdf