TZ Punat

Samostalna izložba Neve Pizzul

Galerija Toš Punat
Turistička zajednica Općine Punat

Otvorenje izložbe - petak 6.7.2012. u 20,30
Izložba je otvorena do 2.8.2012.
Radno vrijeme od utorka od subote od 9.00 - 12.00 i 18.00 do 22. sata, nedjeljom od 9-12 sati. Ponedjeljkom zatvoreno.
Ulaz slobodan

n-dimenzionirano prostranstvo, 2012., akril na platnu, 100 x 120 cm

Neva Pizzul rođena je 1950. u Rijeci. Školovala se u Splitu, Cairu (Egipat) i Zagrebu. Fakultetski je obrazovana. Polazi likovnu radionicu pri Zajednici Talijana u Rijeci i nekoliko likovnih radionica kod riječkih slikara. Na taj način stječe dobre temelje, koji će joj omogućiti daljnji razvoj njene umjetničke osobnosti. Odabire slikarstvo kao svoj izričaj, način življenja i buduću profesiju. Sudjelovala je na mnogim slikarskim kolonijama, radionicama, skupnim izložbama u Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj i Sloveniji, a imala je i niz samostalnih izložbi. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, likovne grupe Zajednice Talijana u Rijeci te međunarodne likovne udruge «SYRLIN» sa sjedištem u Stuttgartu.

Adresa:
Galerija Pizzul, Opatija, Stube J. Glaxa 2
mob. 098 218 515
e-mail: neva.pizzul@mail.inet.hr

Metaforični znakovi, nesvakidašnji oblici i smjeli kontrasti ritma ispunjavaju platna Neve Pizzul. Metafizička stvarnost satkana je skladnim bojama i izmaštanim elementima različitih kvaliteta i dinamike linija koje nikada nisu mirne već uvijek pulsirajuće i u pokretu. Na ujednačenom tonu podloge elementi likovnosti plešu, vibriraju i govore svojim zagonetnim jezikom ostavljajući uvijek dovoljno prostornosti i svijetla da slika ima svoju zračnost i lakoću. Daleko od deskriptivnosti i predočenja realnosti, apstraktan i svjež zapis jake je slikarske ekspresivnosti. On ima svoju simboliku i sakriveni smisao, poetsku osjećajnost i tajnovitost. Prikazani motivi bogati su dinamikom koja izvire iz isprepletenih, razlivenih linija, treperavih oblika i smjelih gradacija boje koja polazi od bazične podloge, raste kroz valere, utišava se kroz tonove sive i pojačava se bazičnom crnom.

U toj mreži apstraktnih pojavnosti dominira tamno moduliran crtež. Unutar njega bezgranično je prostranstvo utišanog kolorita koji raste, mijenja se i nestaje nošen laganim ljubičastim akcentom. Nježna i nesvakidašnja boja daju slici svježinu i mističnost. U ljubičastom ujednačenom svjetlu nastaje i podloga, objedinjavajuća baza slike. U svijetu bez sjena i volumena razvijaju se nove dubine i planovi, puni kreativne igre i zanosa, svjedoci snova nepostojećih dimenzija. Upravo ta umjetnička sloboda i nesputana gesta širokih poteza i velikih formata navodi autoricu na stvaranje nizova, kompozicija spojenih platana, jer okviri ne postoje, a sama kreativnost prodire i nastavlja se uvijek nova i zanosna.

Slike Neve Pizzul energijom pokreta ispunjavaju prostor, poput tona zvučnosti ritam slike se širi, a koncentrični krugovi upućuju nas na meditaciju. Taj jednostavni oblik poput valova bačenog kamena u more dinamizira prizor kružnicama koje rastu da bi na svojim rubovima nestale. U tom ritmu širenja ostavljaju dojam važnosti svakog našeg čina koji nikada nije izdvojen i nebitan već uvijek u sklopu trajanja ostavlja trag koji ima svoj odjek na prostor, trenutak stvarnosti i odnosa među ljudima. Jasna Rodin, prof.

Organizator izložbe
Sponzor izložbe
Medijski pokrovitelj