TZ Punat

Online plaćanje turističke pristojbe - NAUTIKA

Hrvatska turistička zajednica je pokrenula  višejezičan portal nautika.evisitor.hr koji nautičarima omogućava online plaćanje turističke pristojbe

Portal predstavlja dodatni način plaćanja turističke pristojbe u nautici koja se dosad plaćala samo u lučkim kapetanijama i ispostavama.

Portal je osim na hrvatskom jeziku, dostupan i na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a korisnika na jednostavan i pregledan način vodi kroz proces prijave i plaćanja turističke pristojbe. Također, portal podržava plaćanja putem svih najpoznatijih svjetskih kartičnih brandova, a nakon izvršenog plaćanja turističke pristojbe nautičar će dobiti potvrdu na svoju email adresu koju mora čuvati tijekom cijelog boravka na plovilu.

U dogovoru s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture  Hrvatska turistička zajednica odlučila se u 2021.godini na isključivu online naplatu turističke pristojbe u nautici putem portala nautika.evisitor.hr te od 04. travnja 2021. istu više nije moguće kupiti u prostorijama lučkih kapetanija/ispostava.

Informacija se odnosi za obveznike iz članka 4. stavka 6. Zakona o turističkoj pristojbi (NN 52/19; NN 32/20; NN 42/20) - vlasnici plovila koje nije plovni objekt nautičkog turizma (nautičari).

Za obveznike iz članka 4. stavka 2. Zakona o turističkoj pristojbi (NN 52/19; NN 32/20; NN 42/20)- osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (čarter/kruzing) nije se promijenio način organizacije naplate te turističku pristojbu plaćaju pravnoj ili fizičkoj osobi s kojom su ugovorile pružanje usluga na plovnom objektu.

Podsjećamo, sukladno Zakonu o turističkoj pristojbi (NN 52/19) nautičari mogu platiti turističku pristojbu prema duljini plovila, a od 2020. godine i prema broju osoba, odnosno broju noćenja ako je to za njih povoljnije što je najčešće slučaj tijekom kraćeg boravka u destinaciji.

Više informacija:

http://www.tzpunat.hr/hr/dogadanja-i-novosti/arhiva/online-placanje-turisticke-pristojbe-nautika,2922.html 

https://nautika.evisitor.hr/