TZ Punat

4. Medunarodni festival folklora AlpeAdria - CIOFF Fest

Alpe Adria folklorni festival ide među rijetke folklorne festivale jer nema puno festivala u svijetu koje svaku godinu organizira netko drugi. Osmišljen je jednog popodneva u pauzi festivala u Gorici (Italija) u prisustvu osoba iz Talijanske folklorne unije (UFI) te austrijske (štajerske), slovenske i hrvatske sekcije CIOFF. Zamišljen je kao jednodnevni folklorni susret grupa iz Slovenije, Hrvatske, Furlanije, austrijske Štajerske i Koruške. Susret se svake godine kasnog proljeća organizira u drugoj zemlji. Prvi domaćin bila je Italija – villa Manin kod Udina 2005. Uslijedio je prekrasni slovenski Bled te 2007. štajerski Leoben. Ove je godine domaćin Hrvatske. Izbor je pao na Punat budući je ovdašnji KUD sudjelovao na dva od ukupno dosadašnja tri susreta. U nastojanju da jednodnevni susret pretvorimo u festival po principima CIOFF ove ga godine organiziramo kao dvodnevnu manifestaciju. U sljedećim godinama trebat će ga proširiti festival vremenski i prostorno. U okviru subotnjeg programa Alpe Adria festivala ove se godine odvija se još jedna manifestacija: CIOFF Fest, ocjenjivačka revija folklornih društava članova Hrvatske sekcije CIOFF-a s područja Istarske i Primorsko-goranske županije.

Ante Cukrov, prof.

 

Program:
Punat,
Subota/Saturday 31.05.2008.
Pozornica na obali/Promenade (Stage)
19 sati/7 h PM: Mimohod grupa/Parade
19,30/7,30h PM Koncert/Concert

Krk,
Nedjelja/Sunday, 01.06.2008.
Pozornica na obali/Promenade (Stage)
11 sati/11 h AM:Mimohod grupa/Parade
11,30 sati/11,30 h AM Koncert/Concert

1. KUD “Punat” Punat, Hrvatska
KUD Punat iz istoimenog mjesta na otoku Krku utemeljen je 1973. godine. Djeluje u tri sekcije: folklorna, čiji je voditelj gosp.Stanko Mihajlović, tamburaški orkestar koji vodi Marijan Orlić i muška klapa «Rašketa» pod vodstvom Josipa Blaževića. Većina od 70 članova KUD-a je iz Punta koji ima tek 1700 stanovnika.
Repertoar folklorne grupe čine plesovi iz svih krajeva Hrvatske s posebnim naglaskom na plesovima otoka Krka. Plesovi se izvode u izvornim narodnim nošnjama kraja odakle potječe ples. Posebno se ističe autentičnošću Krčkog tanca kojeg je vjerojatno najbolji interpret u zemlji. Ples je praćen karakterističnom svirkom na maloj i veloj sopili, netemperiranim instrumentima koji svoje porijeklo vuku iz srednjeg vijeka U više od 35 godina postojanja KUD Punat je sudjelovao na mnogim festivalima širom Hrvatske i svijeta: u Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Italiji, Portugalu, Turskoj, Južnoj Koreji, Brazilu, Meksiku …
Suorganizator je najstarijeg folklornog festivala na ovim prostorima, poznatog Krčkog festivala iz 1936. godine.
Stalni umjetnički voditelj od samog početka je gosp. Stanko Mihajlović.
Program: Domaći tanac
Poskočica (Linđo)


2. Plesna grupa Saveza Mürztal, Austrija

Grupu čine plesačice i plesači iz Mürztala. U Savezu je 7 grupa od kojih su 4 aktivne plesne-folklorne grupe. Uobičajeno je da različite grupe plešu zajedno. Glavnu grupu od 2004. vode Karin Wagner i Rudolf Kürberger. Iako se parovi mijenjaju uspijeva se zadržati zadana kvaliteta.
Štajerski se plesovi međusobno lako razlikuju u držanju ruku i tempu. Grupa za Alpe-Adria festival sastavljena je početkom 2007. godine. Čini je 12 parova u prosječnoj dobi od 30 godina. Pod vodstvom Karin Wagner i Rudolfa Kübergera sastaju se jednom mjesečno.
Grupa izvodi tradicionalne štajerske plesove i dio austrijskih. Vrhunac programa predstavlja Ischler Ländler tipičan ples oblasti Salzkammergut. Ples oduševljava svojim pokretima, pjevanjem i pljeskanjem. Grupi se u plesu pridružuje grupa Plattler sastavljena od plesača i jednog glazbenika. Plattler je inače seoski ples muškaraca kojim se nastoje dopasti ženama.
Glazbena pratnja je tipična štajerska: dijatonska harmonika i Hackbrett-cimbal u Štajerskoj su jako popularni. Zamjenom instrumenata dostižu tipični štajerski timbar. Skupina je obučena u tradicionalne štajerske nošnje. Žene nose tipične domaće “dirndle” muškarci kožne hlače s košuljom ponekad i karakterističnim prslukom.
Voditelji: gđa. Karin Wagner i gosp. Raphael Kühberger.
Program: Ischler Landler
Rosenthaler Steirisch


3. Folklorni ansambl ”Zora” Opatija, Hrvatska

Folklorni ansambl narodnih plesova i pjesama “Zora” iz Opatije osnovan je 1948. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikaza najljepših primjera hrvatske glazbene i plesne tradicije. Budući djeluje u Opatiji, jednoj od hrvatskih turističkih metropola, njegov program čini dio turističke ponude Opatije i Kvarnerske rivijere pa će repertoar ansambla u znatnoj mjeri biti prilagođen tim potrebama: ansambl će se više baviti prezentiranjem nego istraživanjem. Na repertoaru su plesovi iz cijele Hrvatske, no s prevagom plesova užeg prostora: liburnijskog primorja, Kvarnera i Istre, posebno Plesovi liburnijskog krasa, Istarski balun i Krčki tanac.. Ansambl je do sada nastupao na mnogim festivalima širom svijeta nailazeći na priznanja i oduševljenje publike. Tijekom postojanja kroz ansambl je prošlo više od 1.500 članova a danas ansambl čine njih 75. Umjetnički voditelj ansambla je Gabrijel Funarić.
Program: Plesovi liburnijskog krasa
Sadila sam rogozek


4. Folklorna skupina “Lis Primulis di Zampis” Pagnaco, Udine, Italija

Folklornu skupinu “Lis Primulis di Zampis” osnovala je prije 25 godina nekolicina roditelja predvođenih nepokolebljivom gđom. Norinom Zampa s ciljem okupljanja mladih radi otkrivanja kulturne baštine ovog kraja. Grupa je uzela ime prvog proljetnog cvijeta jaglaca-primule, u furlanskom “Primulis”, želeći imenom prvog proljetnog cvijeta oslikati mladost grupe u proljeću života.
Da bi zadržali živim povijest, tradiciju i folklor Furlanije, pozornost se pridaje glazbi, plesu, kostimima i običajima kao izrazima tradicijske kulture. Cilj je ovih nastojanja nastaviti kontinuitet plesne i glazbene umjetnosti ne u smislu odgoja „plesnih eksperata“ već prenijeti stare običaje kojima prijeti zaborav.
Ono, međutim, što najviše karakterizira grupu “Lis Primulis di Zampis” je kulturni slijed u kojem se grupa javlja kao prirodni suorganizator Međunarodne folklorne smotre etničkih manjina „Festafolk“ koja će ove godine doživjeti 21.n izdanje. Svježina, radost i izražajnost osnovne su karakteristike ove vrijedne mladosti koja je iz gradića Pagnacco (Udine) u cijelu Europu prenijela izvornu kulturu svojeg kraja i tako 1997. godine zaslužila priznanje Moret d’Aur Umjetnički voditelj grupe je gosp. Diego Minisini
Program: Aghe frescje
Catine ( stiche )


5. Folklorna skupina “Zvir” Jelenje-Dražica, Hrvatska

Folklorna skupina Zvir, Jelenje, osnovana je 1977. godine s ciljem očuvanja narodnih običaja, pjesme i plesa Grobinštine. Na programu ima folklorne sadržaje iz cijele Hrvatske. Posebno njeguje svoj domaći autohtoni folklor te sustavno radi na oživljavanju starih grobničkih običaja.
Sa svojim autohtonim sadržajima grupa je sudjelovala na mnogim najznačajnijim smotrama Hrvatskog folklora a gostovala je i u mnogim europskim zemljama - Italija, Slovenija, Austrija, Njemačka, Poljska, Slovačka, Mađarska, Makedonija, Nizozemska,...
Folklorne sadržaje Grobinštine prati “armonika triestina” i bajs te sopile, a sadržaje iz ostalih dijelova Hrvatske tamburaški sastav. Od samog osnutka umjetnička voditeljica grupe je gđa. Alenka Juretić, glazbeni voditelj je Dorotea Štifanić Mislej.
Program: Grobnički tanci
Stari splitski plesovi


6. KUD “Savičenta” Svetvinčent, Hrvatska

KUD Savičenta jedno je od najmlađih istarskih folklornih društava - osnovano je 2000. godine sa željom očuvanja izvornog istarskog folklora koji je pod pritiskom potreba i komercijalizacije razvijenog istarskog turizma na putu nestanka. Grupa broji 80-ak članova svih uzrasta od djece iz vrtića do veterana. Njeguje isključivo folklor središnje i sjeverne Istre budući je na tom prostoru i današnjem vremenu folklor ostao netaknut. Izvorni narodni ples praćen je glazbom na izvornim glazbenim instrumentima mihu, roženicama, šurlama. Nošnje su vjerne kopije izvornika. Redovni su sudionici svih značajnijih istarskih folklornih zbivanja, raznih hrvatskih folklornih smotri i festivala, a gostovali su u Sloveniji i Italiji. Vodstvo KUD predvodi Sanjin Macan a stručni voditelj je od početka Stjepan Celić.
Program: Balo de kušin
Istarska polka


7. Akademska folklorna skupina “France Marolt” Lubljana, Slovenija

Akademsku folklornu skupinu France Marolt Studentske organizacije u Ljubljani je 1948. godine osnovao France Marolt (1891-1951), etnomuzikolog i ravnatelj ljubljanskog Glazbeno-etnografskog instituta koji je Skupinu vodio idejno, dok je glazbeno rukovođenje prepustio supruzi Tončki, a plesno suradnici etnokoreologinji Mariji Šustar.
Umjetničko rukovodstvo skupine je 1965.g. preuzeo Mirko Ramovš, nasljednik Marije Šustar na Glazbenoetnografskom institutu. Na osnovi vlastitih istraživanja Ramovš je preoblikovao iusavršio program skupine koji danas obuhvaća narodne plesove, pjesme i nošnje svih dijelova slovenskog etničkog prostora. Za ranije koreografije France i Tončka Marlot napisali su i glazbene aranžmane, dok su glazbeni aranžmani koreografija Mirka Ramovša rad etnomuzikologa Julijana Strajnara, Draga Kuneja i skladatelja Uroša Kreka. Od dana osnivanja skupina savjesno ispunjava dužnost očuvanja slovenskog narodnog naslijeđa. Budući da je narodna nošnja riznica blaga, skupina puno pažnje posvećuje bogaćenju i očuvanju svoje zbirke, koja spada među najbogatije u Sloveniji.
AFS France Marolt predstavlja slovensku tradicijsku kulturu širom Europe i svijeta. Tijekom minulih godina grupa je primila mnoga javna priznanja, među kojima i Europsku nagradu za narodnu umjetnost. Posebno je ponosna na Zlatnu značku slobode Republike Slovenije kojom ju je odlikovao prvi predsjednik Slovenije Milan Kučan o 50-godišnjici postojanja.
Ove godine najveća slovenska folklorna skupina AFS France Marolt, slavi 60 godina djelovanja.
Program: Gorenjski plesi
Plesovi iz Bele Krajine


Festival su omogućili:

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Turistička zajednica Općine Punat
Općina Punat

Organizacija:
KUD Punat, Punat
Hrvatska sekcija CIOFF, Poreč

Izbor grupa:
HR CIOFF, Poreč
Unione folklorica Italiana, Aviano
Zveza ljudskih tradicijskih skupin (CIOFF Slovenije), Ljubljana
Heimat- und Trachtenvereine (CIOFF Austrije) Štajerska sekcija, Leoben

Izdavač: HRCIOFF i KUD Punat
Za izdavače: Ante Cukrov i Branko Karabaić
Oblikovanje i tisak: Comgraf d.o.o. Umag